Anders Lendager

Kategori:

Rund dag

Virksomhed:

Lendager Group

Dato:

Stjernearkitekt med flair for affald fylder 40

1. januar fylder arkitektverdenens nye stjerneskud, Anders Lendager, 40 år. Som grundlægger af den bæredygtige byggekoncern Lendager Group har han bl.a. stået for opførelsen af Danmarks første cirkulære byggeplads, et 4-stjernet hotel, højhus af genbrugsmaterialer og rækkehuse i hovedstaden bygget af restmaterialer fra nedrevne huse i landdistrikter.

Anders Lendager er arkitekt MAA og stifter af og partner i Lendager Group. På lidt under fem år er han lykkedes med at transformere hvad der startede som en bæredygtig tegnestue ind til en innovativ byggekoncern, engageret i alt fra arkitektur og byudvikling til strategi, analyse og upcycle produktudvikling – hvor affald ses som fremtidens mest værdifulde ressource. Med afsæt i principper fra den cirkulære økonomi, har Anders og hele teamet i Lendager Group revolutioneret den danske og internationale bygningsindustri, og vist os at hvor der er vilje er der bestemt også vej.

Hvad kommer først – idé eller materiale?

En stor del af Anders’ vision og succes bygger på at vende op og ned på forholdet mellem idé og materiale. Det har længe været sådan, at idéen til et projekt dikterede brugen af materialer, men hvad ville der ske, hvis vi først kortlagde adgangen til materialer, og på den baggrund tegnede et projekt? Svaret på dette spørgsmål kan efterhånden opleves flere og flere steder rundt om i Danmark, hvor byggerier skyder op med afsæt i genbrug af gamle byggematerialer og affald så som plastikflasker, beton, træ, glas, kulfibersejl, metal og meget mere.

Derudover kommer Anders visioner også snart til live i udstillingen ’Wasteland’ på Dansk Arkitektur Center, som der netop udfordrer vores forståelse af affald og på et fineste vis forklarer forbindelsen mellem en stigende verdensbefolkning og –middelklasse, behovet for at bremse den globale opvarmning og potentialet i at tilpasse det byggede miljø til en cirkulær økonomi, hvor vi bygger og designer med øje for konstant at udnytte den fulde værdi af vores materialer.

Når økonomisk vækst frakobles brugen af nye ressourcer

Allerede som studerende var Anders interesseret i klimaforandringernes betydning for det byggede miljø – og vice versa – og ikke helt overraskende handlede hans afhandlingsprojekt om en forskningsstation med fokus på lagring af CO2 i isen på Nordpolen.

Nu, godt elleve år senere, ser det ud til at Anders endelig har fundet opskriften på, hvordan man forbinder bæredygtigt byggeri og omtanke for klima og miljø med økonomisk vækst og konkurrenceevne – en opskrift der tidligere på måneden førte til kåringen af Børsens Gazellepris 2016.