Ingeniørerne gider ikke arbejde uden for byerne

Bogø som arbejdsplads holdt ingeniører fra at søge job i virksomheden. Men da der kom ny adresse på job­opslaget, væltede det ind med ansøgninger.

I 2014 slog Jupiter Group en stilling op som FEM-ingeniør/beregner. Stillingen var slået op i seks måneder, og der kom alt i alt ti ansøgninger.

»Vi var i dialog med et par kvalificerede ingeniører, men ingen af dem var villige til at køre til Bogø,« fortæller virksomhedens adm. direktør, Jens Kristensen.

Oplevelsen var afgørende for, at Jupiter Group i løbet af forsommeren tømmer sit hovedkvarter i den gamle chokoladefabrik på Bogø, den lille ø ved Farøbroerne, og flytter 70 km nordpå til Køge.

Da beslutningen om at rykke til Køge var truffet i 2015, slog de en fuldstændig identisk annonce op. Denne gang stod der dog ’Jupiter Group Køge’, og der var tilføjet, at ’virksomheden flytter til Køge i løbet af 2016’.

»FEM-stillingen var 1:1 i forhold til et år tidligere. Den eneste forskel var adressen, og nu kom der pludselig 90 ansøgninger med meget kvalificerede ansøgere imellem og på under to måneder. Jeg må sige, at vi var meget overraskede til den positive side over, hvor stor interessen var,« siger han.

I alt slog de tre ingeniørstillinger op, som samlet gav næsten 200 ansøgninger – og førte til fire nye ingeniørmedarbejdere.

Grundige overvejelser

Flytningen har givet anledning til grundige overvejelser hos ledelsen, for det var vigtigt at få alle nøglemedarbejdere med, men den var også livsnødvendig for virksomheden, fortæller adm. direktør Jens Kristensen.

»Historisk set har vi været producent, men vi bliver mere og mere rådgivere og dermed en mere videntung virksomhed. De seneste år har vi imidlertid konstateret, at det har været nærmest umuligt at få ingeniører til at tage turen herned. Kompetencepuljen er koncentreret omkring hovedstaden, og det samme er uddannelsesinstitutionerne,« siger han.

Læs også: Chefen målte pendlerafstanden og flyttede så virksomheden

Det har knebet så meget med at skaffe de rigtige folk, at virksomheden, der designer og producerer naceller til vindmølleindustrien, de seneste år har måttet hyre eksterne konsulenter for at kunne levere det, kunderne efterspørger på ingeniørsiden:

»En ting er, at der er en stor prislap på konsulenttimer; en anden, at vi hælder vores kernekompetencer ud i stedet for at bevare ny viden i virksomheden,« understreger han.

Flere folk på vej

Nyansættelserne har foreløbig lukket det hul, Jupiter Group havde oparbejdet, men direktøren forventer at skulle hyre nogenlunde samme antal hvert år de kommende år, og derfor var flytningen altså uundgåelig. Det handler om at kunne samarbejde tættere med de vindmølleproducenter, som virksomheder leverer naceller og spinner covers til:

»Kunderne vil gerne have os med til at designe, konstruere og styrkeberegne de produkter, vi laver, og i nogle tilfælde til at stå for projektledelsen. Vindmølleindustrien har stort fokus på at nedsætte ‘cost-of-energy’, så derfor arbejder vi løbende på at designe og optimere materialet, så det bliver billigere,« fortæller han.

2015 var et godt år for glasfiberproducenten, som på omsætningssiden havde en fremgang på 70 procent og et årsresultat, der blev tredoblet.

Seneste job

To byggeprojektledere Københavns Kommune
Project Manager GEA Process Engineering A/S
Sektionsleder COWI A/S