Fup-headhuntere snyder ledige ingeniører på LinkedIn

Jobsøgende med profiler på LinkedIn fuppes af pseudo-headhuntere, der forsøger at lokke penge ud af dem. »Pas på, en del af dem har et meget professionelt setup,« advarer Ingeniørforeningen.

LinkedIn kan være en effektiv måde at komme i kontakt med kommende arbejdsgivere. Men det kan desværre også være den direkte vej til at komme i kløerne på deciderede fupmagere. Ifølge Ingeniørforeningens juridiske rådgivere, er det nemlig ikke alle henvendelser fra potentielle arbejdsgivere og rekrutteringskonsulenter, der er lige troværdige. Det skriver IDA i en pressemeddelelse.

Ingeniørforeningens juridiske rådgivere har haft flere henvendelser fra medlemmer, der er blevet kontaktet af udspekulerede typer, der forsøger at lokke penge ud af dem.

Læs også: Ugens job: Vicedirektør for godt vejr og maskiningeniør til fadølsanlæg

Fremgangsmåden er den samme. De går målrettet efter folk, som på deres LinkedIn-profiler viser, at de er aktivt jobsøgende og har været det i en periode. Disse medlemmer får en henvendelse fra person, der udgiver sig for at være HR-chef eller headhunter, som er i gang med at rekruttere til en stor velkendt virksomhed i udlandet.

Kontakten er professionel og fører bl.a. til et skype-interview. Og kort efter får kandidaten en meddelelse om, at han eller hun er den rigtige til jobbet. Herefter er der typisk en detalje, der skal falde på plads, og kandidaten skal anvise penge til en konto for at få en arbejdstilladelse eller betale depositum til den bolig, der følger med i lønpakken. Eller også skal kandidaten fremsende en fotokopi af sit pas eller andre personfølsomme oplysninger.

Læs også: En håndfuld gode råd, der giver dig mere opmærksomhed på LinkedIn

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, fortæller i pressemeddelelsen, at det i visse tilfælde kan være svært at gennemskue svindelnummeret:

»Nogle af disse fup-headhuntere falder i gennem med det samme, når de fx forsøger at lokke en nyuddannet bygningsingeniør til et job i den petrokemiske industri i Qatar med løfter om en millionløn og fri bolig. De forsøg på at narre folk er håbløse og tangerer Nigeriabreve. Det falder folk heldigvis ikke for. Men de mest udspekulerede fidusmagere har et meget gennemført set-up og virker seriøse. De er så professionelle i deres fremgang, at vi ikke bare kan trække på skuldrene over det,« siger Morten Thiessen.

Morten Thiessens råd er, at man først og fremmest bruger sin sunde fornuft og er kritisk overfor henvendelser, der kommer ud af det blå og undersøger headhunteren og virksomheden, som angiveligt er i gang med at hyre.

Han opfordrer blandt andet til at google virksomhedens navn med ord som ’scam’, ’fraud’ eller ’hoax’ for derigennem at tjekke om andre tidligere har oplevet fusk med det pågældende virksomhedsnavn.

Beskriv gerne i debatten nedenfor, hvis du har været udsat for lignende oplevelser på LinkedIn.

Seneste job -