Danske virksomheder har stemt: Her er landets bedste kommuner

For andet år i træk er virksomheder i en bestemt region i Danmark de gennemsnitligt mest tilfredse firmaer. Det viser undersøgelse udført af Dansk Industri.

Vest for København ligger en lang række byer, som bryster sig af at have de mest tilfredse virksomheder i landet.

Siden 2010 har Dansk Industri hvert år kåret kommunerne med de ’gladeste’ firmaer ved hjælp af en kæmpe rundspørge, hvor over 7500 virksomheder deltog i 2017.

På jagt efter faglige udfordringer? Tjek Jobfinder.

Byer som Billund, Vejen og Middelfart, der alle befinder sig i Trekantsområdets Business Region, holder sig for andet år i top ti. Hele området, inklusiv kommuner som Kolding, Vejle, Haderslev og Fredericia, lander derfor som den storbyregion, der gennemsnitligt klarer sig allerbedst samlet set.

»Samarbejdet mellem vores syv kommuner har jo netop fokus på at styrke og fremtidssikre vores position som Vestdanmarks vigtigste vækstcenter og som Danmarks produktionscentrum,« fortæller Jørn Pedersen, borgmester i Kolding og formand for Trekantområdet Danmark, i en pressemeddelelse.

Det er dog Ikast-Brande og Herning i Business Region Midtvest samt Hedensted i Business region Aarhus, der sidder på pladserne i top tre.

Men hvad kan kommunerne overhovedet bruge denne årlige liste over tilfredshed til?

»Først og fremmest er det et værktøj til dialog mellem virksomheder og den lokale administration. Kommunerne får overblik over, hvad der fungerer godt, og hvor der er brug for en ekstra indsats,« fastslår Vicedirektør i Dansk Industri, Kent Damsgaard over for Jobfinder.

DI: Bedste erhvervsklima nogensinde

Generelt viser den nyeste undersøgelse, at virksomheder på tværs af landet er mere tilfredse end nogensinde før. To ud af tre firmaer er enten ’tilfredse’ eller ’meget tilfredse’ med forholdene i deres kommuner.

Årsagen kan være, at mange bykommuner har oprustet på jobcentrene, skabt bedre kontakt til erhvervslivet og måske mest væsentligt har flere kommuner styrket deres samarbejde om at lokke dygtige folk til de lokale virksomheder.

Stort behov for ingeniører inden for elektronik. Se dine muligheder nu.

Men det er også nødvendigt, hvis man vil holde gang i byerne langt fra hovedstaden.

Hos DI peger man frem mod kommunalvalget i november på erhvervsliv som en vigtig prioritet, hvis kommunerne vil have råd til at forbedre børnehaver, skoler og ældrecentre.

»Derfor vil jeg opfordre både borgere og lokalpolitikere til at huske at sætte arbejdspladser og virksomheder på dagsordenen, når valgkampen bliver skudt i gang,« siger adm. Direktør i DI, Karsten Dybvad, i en pressemeddelelse.

Bredt set efterlyser de deltagende firmaer bedre infrastruktur, forbedret kollektiv trafik og nemmere adgang til arbejdskraft.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens osv.

København, Aarhus og Odense har meget at lære

Undersøgelsen siger imidlertid intet om erhvervsudviklingen i de enkelte regioner eller kommuner. Derfor har der tidligere været stillet spørgsmålstegn ved betydningen af listen.

Vicedirektør i DI fremhæver, at resultaterne lægger op til drøftelser mellem partnerne og peger på, at det kan være med til at få erhvervslivet til at blomstre lokalt.

»Mange kommuner er opmærksomme på den gensidige afhængighed mellem virksomheder og kommuner. Men undersøgelsen kan være med til at øge fokus i de byer, hvor udviklingen halter efter de øvrige,« forklarer DI’s Kent Damsgaard.

Eksempelvis er samtlige af de danske storbyer fraværende fra toppen af listen. De større byer oplever ikke samme problem med at tiltrække nye firmaer, da danskere i mange år er trukket mod bylivet takket være urbaniseringen.

It-udviklere, specialister og it-ledere er efterspurgte. Find drømmejobbet.

Modsat skal mindre byer kæmpe mere for at få nye virksomheder til og ligeledes for at bibeholde dem, der allerede er placeret inden for det rigtige postnummer.

Derfor mener DI, at et forøget fokus over hele landet kan løfte det danske erhvervsliv, styrke konkurrencen med vores nabolande og således skabe arbejdspladser.

»Hvis store kommuner lader sig inspirere, kan de blive endnu bedre til at få nye virksomheder ind bag bygrænsen. Det gælder også i forhold til at lokke udenlandske virksomheder til landet,« argumenterer Kent Damsgaard.

Han indskyder, at tilfredsheden blandt virksomheder har været stigende i alle otte år, hvor undersøgelsen er blevet gennemført. Læs mere om undersøgelsen.

Seneste job

Kvalitetschef/QHSE Manager Caldic Ingredients Denmark A/S
Tech Integration Manager Chr. Hansen A/S