Danske topledere: Hjælp! Mangel på tekniske og naturvidenskabelige kandidater hæmmer væksten

Virksomhedslederne i IDAs Toplederpanel forventer vækst i 2017. Eneste minus er, at de har svært ved at finde og fastholde medarbejdere med teknisk og naturvidenskabelig indsigt

To ud af tre virksomhedsledere i IDAs Toplederpanel forventer vækst og nye ansættelser i 2017.

Men samtidig forudser de store problemer med at rekruttere og fastholde højtuddannede medarbejdere med teknisk og naturvidenskabelig indsigt.

Der er job nok. Find dem her

Knap 60 procent af toplederne i Toplederpanelet tror på , at deres virksomhed vil vokse organisk i 2017, og 66 procent regner med, at de vil øge arbejdsstyrken. Men samtidig oplever 69 procent vanskeligheder ved at rekruttere og fastholde de tekniske og naturvidenskabelige medarbejdere og ser det som en væsentlig barriere for virksomhedens vækst og udvikling.

IDA: Besparelser på uddannelser skal væk

Tallene får Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA, til at råbe vagt i gevær - igen:

”Vi har i årevis advaret om, at manglen på tekniske og naturvidenskabelige vidensarbejdere er en barriere for alle ambitioner om skabe vækst og fremgang. Nu er dette scenarie virkelighed. Imens ser vi, at man fra politisk hold sparer på uddannelsessystemet, indfører uddannelsesloft og beskærer forskningen. Det hænger ikke sammen,” siger han i en pressemeddelelse fra IDA og fortsætter:

”Vi kan ikke bare lige stampe de vidensarbejdere, vi har så hårdt brug for, op af jorden. Vi bliver nødt til at hente kompetencerne uden for Danmarks grænser, og her skal vi minde os selv om, at disse flaskehalsproblemer ikke er et dansk fænomen. Vi ligger i benhård konkurrence med landene omkring os for at tiltrække de klogeste hoveder."

S vil hente kandidater i Sydeuropa

Socialdemokratiet er netop kommet med et forslag om at oprette danske jobcentre i Sydeuropa for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft blandt andet ingeniører og cand.scient'er, men regeringen er skeptisk. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) frygter, at jobcentre i udlandet vil medføre for meget bureaukrati, og siger, at han gerne vil have de danske jobcentre til at virke tilfredsstillende, før der udvides med filialer i udlandet.

Læs også: S vil hente arbejdsløse ingeniører fra Sydeuropa til Danmark

En analyse fra den teknologiske bevægelse Engineer the future viser, at dansk erhvervsliv vil mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025.

Seneste job

Erfaren KonstruktionsingeniørSøren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Test design Engineer INVISIO Communications A/S
Erfaren VVS/Ventilation IngeniørSøren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S