Ledelse og coaching

Tør du skifte bank, chef?

I maj måned 2014 lavede jeg en blog på dette site om vores evne til at vælge og træffe beslutninger.

Jo færre ting at vælge imellem, desto nemmere er det at vælge. Og jo mere tilfredse er vi med vores valg, var konklusionen. På baggrund af blogindlægget blev jeg senere i samme måned interviewet af TV2 Finans af deres webjournalist om, hvordan min mand og jeg har sparet 70.000 kr om året før skat ved – efter mange års træden vande – at skifte bank og få en mere nøgtern økonomisk rådgivning. Det er jo i sig selv en god historie. Den slutter ikke her.

Er du bange for din bankmand?

Sammen med MyBanker, som er en portal med stor information om banker, renter og en sammenligning af bankernes pris på penge overfor os forbrugere, har jeg holdt oplæg om både min egen ’case’, om én af de psykologiske forklaringer, jeg har fundet som svar på hvorfor det er så svært at skifte bank, og om hvorfor vi har et ofte underlegent forhold til vores bankrådgiver. Det sidste tog direktør John Norden fra MyBanker sig af.

Nedenfor er et billede fra det sidste foredrag i oktober 2014 overfor en række unge studerende. De har øjensynligt langt bedre fattet det med at udfordre deres bank end os over 30 år. Generelt er det sådan, at under 10% skifter til en anden bank årligt! Og selvom 25% af os har modtaget dårlig rådgivning, er det kun 40% af os utilfredse kunder, der overvejer at skifte bank. Det er uhyggeligt så loyale vi som danskere er overfor vores bank. Anbefalingerne fra os er derfor:

  • Forhandl med din bank – én gang om året. Også selvom du er tilfreds
  • Undersøg mindst 2 andre banker inden du taler med din bankmand m/k
  • Husk at det er prisen på penge, det handler om, ikke følelser
  • Skift bank når prisen er for høj. Det er nemmere end du tror
  • Brug portaler á la MyBanker.dk og pengepriser.dk til at undersøge alternativer

Jeg véd ikke om det betyder noget om du er leder i hverdagen i dén måde du forhandler - eller ikke - med din bank på. Min fornemmelse siger nej. Penge er åbenlyst ikke bare kolde kontanter - de giver anledning til mange følelser. At få et mere afklaret forhold til penge handler om at kende sig selv og kunne se sine følelser i øjnene. I mellemtiden kan du jo så lige spare nogle penge...

Tine Gaihede
Om Ledelse og coaching
er cand.polit. og executive coach. Hun ejer virksomheden European Leadership Executive Coaching. www.eu-leadership.com.