Karriere, mål og arbejdsglæde

Tips til større arbejdsglæde

Hvad er arbejdsglæde?

Lad os sige, at det er, at du går glad på arbejde, og du går endnu gladere hjem fra arbejde.

Allerede her trækker du måske på smilebåndet, det plejer der i hvert fald at være flere der gør, når jeg siger det - men lad mig uddybe!

Jeg er så heldig at møde rigtig mange mennesker, med forskellige kompetencer, forskellige titler, men helt klart også med forskellige holdninger til tilværelsen og til jobbet.

Jo flere personer jeg møder, jo tydeligere bliver det for mig, hvem af dem der har arbejdsglæde. Det er dem der tager ansvar for deres eget liv, for deres job.

Hvordan er det med dig?

  • Går du glad på arbejde?
  • Går du gladere hjem fra arbejde? Det kan godt være du er træt og brugt, men går du gladere hjem fra arbejde end da du kom?

Hvilken holdning går du på arbejde med?

  • I dag vil jeg lære nyt. I dag vil jeg være positiv. I dag vil jeg være nysgerrig. I dag vil jeg hjælpe...

Eller

  • En ny dag truer. Den her dag skal bare overstås. Det bliver aldrig bedre. Nye ting? Så er det helt klart for at gøre tingene dårligere for mig. Det er "deres" skyld…

Man kan stå med så meget "lort op til halsen" at det måske kan være svært. Men det er rent faktisk muligt, at beslutte sig for sin egen arbejdsglæde.

Hvorfor har selvstændige personer generelt mere arbejdsglæde?

Jeg er især glad for at arbejde med selvstændige (personer med egen virksomhed) og personer der er selvstændig på sin arbejdsplads - Ja, man behøver ikke at have egen virksomhed for at være selvstændig.

Hvorfor? Fordi de vil! Deres indgangsvinkel er:

  • Som selvstændig (virksomhedsejer). Det kan godt være det er hårdt og svært, men jeg vil det her. Lykkedes det ikke, så er det også okay og så må jeg gøre noget andet. De har masser af udfordringer, men som udgangspunkt tager de ansvar for deres eget liv.

  • Som lønmodtager. Jeg kunne godt sætte mig tilbage på kontorstolen og sige ”det er ikke mit problem”. Men det vil jeg ikke! Jeg vil forsøge at gøre min indflydelse gældende og gøre noget ved det, jeg mener burde ændres.

Vær ærlig over for dig selv

Men inden du får stress over alt det du gerne vil have ændret på din arbejdsplads, så tjek lige, hvor du er i indflydelses-cirklen med det du gerne vil have ændret. Er det:

1) Ting du har kontrol over?
2) Ting du har indflydelse på og dermed kan påvirke?
3) Ting der er uden for din kontrol?

Er tingene uden for din kontrol, skal du ikke gøre noget ved dem, men du skal derimod ÆRLIGT over for dig selv beslutte om du kan leve med det, uden at det dræner dig for energi. Kan du ikke finde en måde at leve med det på - på en god måde, må du tage dit tøj og gå. Det er at tage ansvar for sit liv og sin arbejdsglæde.

Min søn sad i går og læste en miniudgave af de 7 gode vaner (af Stephen Covey), hvori der i forbindelse med personlige mål stod noget i stil med: Vi mennesker er skabt til at handle, ikke til at blive handlet med.

Tankevækkende ikke?

Test: Hvordan er din arbejdsglæde og indstilling?

Vil du tjekke din arbejdsglæde og indstilling, så prøv det her i et par dage:

Ta’ et par post-it og tegn smileys på dem.

Når du går ud af døren derhjemme om morgenen, sætter du det antal smileys op på døren som passer til din glæde og din indstilling.

Når du kommer hjem, så sætter du det antal smileys op som passer til dig nu.

Du kan evt. tage post-it i hver sin farve til morgen og eftermiddag. Og måske du kunne gemme dem fra de tidligere dage, så du hen på ugen kan se hvordan det er gået.

Måske det vil sætte nogen spændende tanker i gang omkring arbejdsglæde hos dig?

Marianne Køpke
Om Karriere, mål og arbejdsglæde
Marianne Køpke er dataingeniør og stifter af mariannekoepke.dk. Marianne hjælper konsulenter med at få en skarp profil og flere kunder. Hun holder skræddersyede kurser for virksomheder, individuel sparring og foredrag i professionel brug af LinkedIn. Når tiden tillader det arbejder hun selv som konsulent. http://www.mariannekoepke.dk