Gå til hovedindhold
Ledelse og coaching

Giv feedback. Nu.

Illustration: NASA

For nogle år siden var jeg til møde i en stor udenlandsk organisation, hvor jeg arbejdede som ekstern coach. En af de øverste chefer havde bedt om at en af hans specialkonsulenter skulle coaches. Vi var alle tre tilstede – både chefen, mig og den omtalte konsulent. Jeg havde kun lige kort mødt konsulenten, som så havde inviteret mig ind til mødet med chefen. Chefen åbnede mødet med at sige at vi lige kunne tale sammen alle tre, og dernæst ville han gerne tale med mig i enrum. Jeg var paf. Det første der fløj ud af munden på mig var, at så kunne han dele sine skjulte dagsorden med mig. Der blev stille et kort øjeblik, hvorefter han søgte at bortforklare…

Faktum var, at han havde en dagsorden som ikke var tydelig overfor specialkonsulenten og han ønskede at jeg skulle vide hvad det var. Min første reaktion var et spørgsmål, nemlig hvorvidt han allerede havde givet sin feedback til konsulenten? Det havde han ikke. Næste spørgsmål: Hvorfor ikke? Han svarede ærligt, at han ikke vidste hvordan han skulle gribe det an. Det var et godt svar. Vi talte om en enkel måde han kunne give feedback på. Han lovede at give feedbacken senere på ugen.

At forstå store organisationer er svært: Det er åbenbart nemmere at flytte eller fyre en medarbejder end at give ham en direkte, udfordrende og konstruktiv feedback som han kan bruge. Feedback er én af mine kæpheste. Det er stærkt når vi kan få så meget øje på hinanden på jobbet at vi er i stand til give feedback. Det vokser vi af. Og det er måske en af de vigtigste opgaver lederen har i sin ledelse af andre, og vi har som kolleger til hinanden. Brug dine observationer af både positive og negative effekter af din kollegas handlinger. Og hav’ modet til at dele dem. Det er blot dine observationer.

Der er mange måder at give feedback på. Mange modeller. Brug den der passer til dig. Jeg er sikker på at du véd hvordan man gør.

Tine Gaihede
Om Ledelse og coaching
er cand.polit. og executive coach. Hun ejer virksomheden European Leadership Executive Coaching. www.eu-leadership.com.