Gå til hovedindhold
Karriere, mål og arbejdsglæde

Giv dit netværk mulighed for at hjælpe dig

For et stykke tid siden modtog jeg en mail fra en tidligere kollega. Han skrev følgende:

Hej Marianne,

Hvordan går det?

Jeg var en af de uheldige som røg ved fyringsrunden på XXX, så har man også prøvet det. Jeg går også overvejer hvad jeg vil i fremtiden og er pt. åben for lidt af hvert. Vil du sige til, hvis du ser nogle åbninger i dit netværk? På forhånd tak.

Jo, jeg ville super gerne hjælpe! Og åbninger ja. MEN hvad var det han søgte??? Det var måske 5-6 år siden jeg sidst havde set ham, og jeg anede ikke, hvor han var karrieremæssigt eller hvad han ville.

Han fik en (selvfølgelig pæn) mail tilbage fra mig, hvor jeg bad ham om at være specifik. Et par uger efter fik jeg en mail fra ham, hvor der stod hvad han søgte – NU vidste jeg præcis, hvornår jeg skulle henvise til ham. Hvad jeg skulle holde mine øjne og ører åbne efter.

Han gjorde jo det fuldstændige rigtige, at bruge sit netværk, men han missede værdifulde muligheder med de uklare mails han sendte ud.

Når du skal have hjælp af dit netværk, så hjælp dem med at hjælpe dig!

Vær så skarp på det du har brug for, at dit netværk ved præcis i hvilken situation de skal tage fat i dig, præcis hvad de skal hjælpe dig med.

Da jeg på et tidspunkt havde brug for en konsulent opgave, udvalgte jeg 4 personer i mit netværk, fortalte dem præcis hvad jeg søgte og hvad jeg havde brug for af dem. 1½ uge efter havde jeg fået konsulentopgaven jeg søgte. Måske du nu tænker: Det var held – tjaa, men jeg havde i hvert fald ikke været så heldig, hvis jeg ikke havde brugt mit netværk og været præcis i min udmelding om, hvad jeg søgte og hvad jeg havde brug for.

Næste gang du har brug for hjælp fra dit netværk

Inden du beder om hjælpen. Start med at stille dig selv spørgsmålene:

• Hvordan kan jeg gøre det nemmere for dem at hjælpe mig?

• Hvad skal der til, for at de kan hjælpe mig?

• Er der noget de skal vide? Osv.

Og så er det ellers bare med at komme i gang med at spørge dit netværk. For vi vil nemlig gerne hjælpe.

Marianne Køpke
Om Karriere, mål og arbejdsglæde
Marianne Køpke er dataingeniør og stifter af mariannekoepke.dk. Marianne hjælper konsulenter med at få en skarp profil og flere kunder. Hun holder skræddersyede kurser for virksomheder, individuel sparring og foredrag i professionel brug af LinkedIn. Når tiden tillader det arbejder hun selv som konsulent. http://www.mariannekoepke.dk