Gå til hovedindhold
Team Arbejdsglæde

Den forbandede komfortzone

”Jeg vil nok sige, at vi er rimelig meget ude af vores komfortzone. Vi siger tingene lige ud og er forholdsvis bramfrie”, sagde han.

”Er det noget, som falder jer let?”, spurgte jeg.

”Ja, det synes jeg”, sagde han.

”Så i hvor grad vil du mene, at I er ude af jeres komfortzone”, spurgte jeg med et lille finurligt smil om munden.

”Hmm…ja, det kan du godt have ret i”, sagde han

Samtalen er et lille udpluk fra et møde, jeg har haft med en leder, som er ansvarlig for tre store afdelinger i en stor dansk virksomhed. Jeg havde ikke bedt ham om at give mig ret. Jeg stillede et spørgsmål, som fik ham til at anskue den daglige kommunikation på en noget andet måde, end han plejede.

For hvad er det for noget med den forbandede komfortzone?

Er du udenfor din komfortzone, når du opfører dig på en måde, som du godt er klar over er uacceptabel og muligvis grænseoverskridende, hvor du presser folk eller kommer til at træde dem over tæerne?

Mit svar er NEJ, hvis det er en helt almindelig opførsel fra din side, og når det oven i købet falder dig let, og du muligvis gør det gang på gang, så er du inde i dine komfortzone. Og når du så samtidig indser, at din måde at kommunikere på, ikke skaber de resultater, som du ønsker, så vil jeg klart anbefale dig at sadle om og ride langt ud af din komfortzone, hvor du udfordrer dig selv til at gøre noget nyt.

Når du bliver i komfortzonen afvikles du. Det sker ikke lige med det samme, men bare rolig det kommer på sigt. Bare tænk på filmen ”Grumpy old men”, som handler om pensionisterne og enkemændene John og Max, som er naboer og som har bekæmpet deres uvenskab i 56 år. Hvis du ikke kender den, så er den klart anbefalelsesværdig.

Vi hænger fast, alt hvad vi kan, og kan kun se en løsning, måske to. Når vi slipper, frigiver vi samtidig en masse energi, så vi får adgang til at se langt flere løsninger. Måske vi ligefrem synes om mennesker, som vi ikke tidligere havde forestillet os en relation til. Skræmmende, ikk'?

Du er ude af din komfortzone, når du gør noget eller opfører dig på en måde, som er nyt for dig, et område hvor du føler, at du ikke kender til konsekvenserne af din adfærd, eller et område, som gør dig utryg. Når du er ude på dybt vand, og er tvunget til at finde nye veje og mål til at få fast grund under fødderne, hvem ved, måske du bliver i stand til at udvikle en metode til at gå på vandet.

At komme ud af din komfortzone kan være noget, som du glæder dig til og alligevel frygter, fordi du aldrig har prøvet det før. Det kan også være et nødvendigt onde, som du helst er fri for, som eksempel at fyre mennesker.

Spænding er en kombination af glæde og frygt, når der er for meget frygt, er det måske et hint om, at du har brug for yderligere fordybelse og forberedelse. Er der mere glæde end frygt, nyder du, velvidende om hvad du gjorde for at opnå den glæde, hvis du ellers husker det, når du nu er i mål.

Når du mærker frygt, så byd det velkommen i stedet for at gå væk, især hvis du er typen, som går efter læring og udvikling.

God fornøjelse med den forbandede komfortzone og at slippe ud af den:)

Om Team Arbejdsglæde