Ledelse og coaching

Find dine 'heller'

For nylig så jeg et skilt med teksten ”Life begins at the end of your comfort zone”. Lige et slogan for folk, der ønsker at udvikle sig eller skabe noget nyt. Og så måske alligevel ikke! Det kommer jeg tilbage til.

Spænding, kaos og uro kontra fred, ro og ingen farer

Udfordringer og forandringer kan være både spændende, lærerige og ønskværdige. De kan også give meget energi. Nogle gange kan det endda give en dyb, meningsfuld ro i hele dit system.

Hvis du ligner mig og mange af de mennesker, jeg kender, har du det ok med at være i spændingen, udfordringerne og forandringerne. Det kræver bare noget af dig og det skal ikke være hele tiden. For selv om det giver energi, kræver det også energi. Og selv om det kan være dybt tilfredsstillende, skaber det også uro og usikkerhed. Nogle gange kaos. Derfor kan det være en god idé at finde sin egen balance imellem udviklingszone og ”helle”. Mellem spænding og ro.

”Helle” som redningsvest

At skabe udfordringer på alle fronter på én gang og give dig selv (og eventuelt dine medarbejdere) en oplevelse af, at alt er i spil hele tiden, svarer til at du ingen vaner og rutiner har i dit daglige liv og skal nytænke alle dine aktiviteter hver morgen, når du står op. Det er temmelig anstrengende! Du kan også sammenligne konstante udfordringer med at sejle midt ud på havet uden redningsvest og så hoppe i.

Det er ok at være på dybt vand, hvis man ved, at man har redningsvest på. Det er ikke nødvendigvis behageligt at blive våd eller ikke at kunne bunde, men man drukner ikke. På samme måde er det ok at kaste sig ud i nye udfordringer eller ukendte situationer, bare man ved at man har noget, der holder en oppe. Om det så er, at sætte sig ved siden af dem, man plejer i kantinen eller løse nogle opgaver, man ved at man er god til, er meget individuelt.

”Helle” som lade station

Men én ting er at have et helle, du kan søge hen til for at får en mental eller følelsesmæssig pause. En anden mulighed et ”helle” kan give dig, er muligheden for at lade op og få fornyet energi og overskud.

Søren Pape Poulsen bliver i et interview i Berlinske den 25. Juli citeret for at sige, at kæmpe forandringer i livet aldrig er behagelige. At vi altid påstår, at vi er forandringsparate, men samtidig synes, at det er rarest, når det er naboen, der kaster sig ud i noget nyt.

Hvis han har ret, tænker jeg, at det er vigtigt med noget, der ikke lige bliver lavet om, så der er energi og overskud til at sige ja til forandringerne. Et ”helle”, som er trygt i sin forudsigelighed. Hvor man føler sig kompetent og oven på. Falder til ro. Eller hvad der skal til, for at man kan oparbejde fornyet overskud og energi. Som en lade station for elbiler.

Tilbage til skiltet

Så måske vil jeg hellere have et skilt, hvor der står noget om vigtigheden af både komfort- og udviklingszoner. Så det ikke er et enten-eller, men et både-og. At de faktisk nærer hinanden. Hvis man er bevidst om, at man kan trække sig tilbage til et roligt sted, er energien og overskuddet til at være i udfordringerne og det ukendte meget større. Og hvis man ved, at man ikke drukner, har man mere gåpåmod.

Spørgsmål du kan stille dig selv

  • Hvad er dine ”heller”, når du har brug for at være i noget, der giver dig en pause fra udfordringerne?
  • Hvilke ”heller” har du, som du kan udnytte til at lade batterierne op og få ny energi?
  • Hvad vil du turde kaste dig ud i, hvis du kender og udnytter dine personlige ”heller”?
Helene Aalling
Om Ledelse og coaching
er direktør i firmaet Living Leadership, PCC-certificeret leder og teamcoach og har drevet selvstændig virksomhed siden 2004.