Gå til hovedindhold
Heins ledelsestanker

Disruption - skal vi frygte singularity?

Tænk for eksempel 5 år tilbage og hold det op i mod 2017… Nu du kan flyve til NYC for under 1000 kr og betale indkøb med mobilen undervejs. Ingen holder længere avis og det sidste armbåndsur er solgt. Alle har en computer i hånden hele tiden - faktisk så meget at det er blevet et ’wearable’ som måler dine skridt, puls, søvn og måske humør. Det er gammeldags at købe en bil i stedet for at lease eller dele den Du har abonnement på frit forbrug af film, musik og bøger – og dine dagligvarer kommer til døren.

Har det været en revolution af dit liv? Næppe – det har godt nok været en teknisk revolution og mange forretninger er blevet disrupted (forstyrret, opbrudt) undervejs - men for os brugere er det gledet ind i vores hverdag som det mest naturlige. Fordi det er bekvemt. Så meget taler for at fremtiden vil følge det bekvemmelige mønster.

Men hvad så med singularity-revolutionen? Lad os først se på hvad det der Singularity halløj er for noget. Det er betegnelsen for en kunstig intelligens-eksplosion. Det kan bedst illustreres ved følgende eksempel eller gåde:

Hvis vi mennesker udvikler en kunstig intelligens computer som er klogere end os – så vil den jo være klog nok til selv at udvikle en computer som er endnu klogere. Og denne vil så hurtigt kunne udvikle en som er endnu klogere igen osv. osv.

Spørgsmålet er så om vi efter et par omgange står tilbage på perronen som dumme får - mens computerne, som nu er langt klogere end os, ræser afsted med verden… ?

Unægtelig et spændende tanke-eksperiment. Og når folk som Bill Gates, Elon Musk og Stephen Hawkins bekymrer sig er det nok værd at overveje….

For et par somre siden gik jeg ved stranden i Bretagne. Tidevandet kom stille ind og dækkede gradvist muslingebankerne. Intet drama – men alligevel var vandet efter et par timer steget 4 meter! Sådan tror jeg personligt at de næste års digitale fremtid vil blive oplevet…

Tune Hein
Om Heins ledelsestanker
Tune Hein er strategi- og ledelsesrådgiver uddannet på DTU, CBS og IMD. Han er forfatter til 8 ledelsesbøger og introducerede bl.a. Handlekraft-begrebet og Den Lærende Organisation i Danmark. Ved siden af konsulentprojekterne holder han foredrag og arbejder med iværksættere. www.tunehein.dk