Dit virtuelle håndtryk

De sociale medier er ikke en stensikker vej til et job, men ...

I begejstringen over sociale medier - og især hastigheden hvormed et budskab, for eksempel om, at man søger job, kan spredes - tror mange, at aktivitet på twitter, facebook og LinkedIn fører direkte til job. I dette indlæg, som en virkelig garvet internetbruger og first mover på alt, hvad der kan røre sig af sociale medier, Jon Lund, har skrevet, fortæller han, hvordan han troede, at en massiv omtale på primært de tre nævnte medier, samt på hans blog og i mails kunne føre til et job. Jon Lund er netop 1. august begyndt som Head of Online Communications i Danske Bank. Den enorme omtale af hans jobsøgning, som hans store netværk spredte, gav invitationer til kaffesamtaler, som dog ikke førte til nogen endelig aftale om job. Det gjorde imidlertid en god ansøgning, hans egne kompetencer (selvfølglig) samt de nogle fysiske møder.

Jon Lund har skrevet et uhyre humoristisk indlæg, der redegør for, hvor langt ud, hans efterlysning kom - og dét gjorde den virkelig - men også hvad der i sidste ende førte til job. Hans konklusion er, at man skal begynde med at finde det job, man gerne vil have, og så bygge op socialt omkring dette. Ikke omvendt.

LinkedIn fælles venner har betydning

En af de pointer, jeg lægger særlig mærke til - måske mest fordi jeg holder af LinkedIn - er, at tjekke, hvilke forbindelser, du har til fælles med den, du skal til samtale hos! Hans potentielt kommende chef havde tjekket Jon på LinkedIn og fundet ud af, hvem de kendte begge to, og en del af den indledende samtale kom også til at handle om de fælles bekendte. Det er et meget menneskeligt træk - vi søger mod at finde det, vi har fælles, før vi går videre til alt det andet. Om det så er interesse for synkronsvømning, pitbullterrier eller fodbold, eller det er fælles bekendte. Så har vi på en måde et fælles udgangspunkt, en referenceramme at sætte hinanden i.

Anbefalinger skal høstes i god tid

En anden pointe, som Jon fremhæver, er, at han - længe før han søgte job - gjorde sig den ulejlighed at anmode om anbefalinger fra sit netværk til brug for LinkedIn profilen. Jon selv mener, at de mange anbefalinger (som netop ikke var kommet få uger før, men havde ligget der længe), var med at at styrke hans omdømme. Så jeg tillader mig at konkludere: Du skal arbejde over længere tid på dit virtuelle håndtryk, så det kommer dig til gode i de situationer, hvor det er det fysiske møde, der har større vægt. Det virtuelle håndtryk er et redskab til at tjekke dig, og tro mig - langt de fleste, der søger stillinger i et vist niveau, bliver tjekket på nettet før eller siden. Hvis ikke af din kommende chef, så af dem, du skal til at arbejde sammen med.

Abelone Glahn
Om Dit virtuelle håndtryk
er selvstændig kommunikationsrådgiver og driver bl.a. mikrobusiness.dk, som er en portal for selvstændige. Hun blogger om sociale medier, og hvordan du håndterer din karriere på nettet.