Ledelse og coaching

Om at være noget

I min julehilsen i år tog jeg afsæt i H. C. Andersens eventyrunivers. Det har jeg før gjort, for her er der meget inspiration at hente, når man ønsker at gøre sig tanker om det at være menneske.

Det eventyr, jeg valgte i år, hedder ”Noget” og handler om, hvad man gerne vil bidrage med og hvem man ønsker at være.

Kort fortalt har fem brødre alle sat sig mål i livet. Én vil lave mursten, én vil være murer, én mester og én arkitekt. Den sidste vil vist være journalist, kritiker eller samfundsrevser, det står ikke helt klart. De har dog alle store planer.

I sidste ende bliver alle brødrenes ambitioner trumfet af en gammel ydmyg kone, der dør i bestræbelserne på at rede en masse mennesker fra at drukne. De er alle – unge som gamle - taget ud på isen for at feste. Den gamle kone er den eneste, der opdager, at et uvejr er ved at udløse en springflod.

Hun kan ikke råbe dem op og sætter derfor ild til sit hus for at få dem ind på land. Det synes engelen ved himlens port er noget og lukker den gamle kone ind. Hun har virkelig bidraget.

Hvilken nytte vil du gøre?

Heldigvis behøver man ikke gå så drastisk til værks, som den gamle kone i eventyret, og lade sit liv i bestræbelserne på at være noget. Men det at tænke over, ikke bare hvad man gerne vil opnå, men også hvilken nytte man vil gøre i verden, er noget, jeg får lyst til at lade mig inspirere af.

Det kan være i det nære, som at smile til sine naboer eller i et større globalt perspektiv, så som at købe et faderskab via SOS Børnebyerne. Det kan være i privat sfæren eller i arbejdsmæssigt regi.

Hvis du ser på dit nuværende arbejde eller på de ansøgninger, du måske skriver i øjeblikket, hvad er så egentlig din drivkraft? Er du mest optaget af, hvad du kan opnå eller hvad du kan bidrage med? Der er ikke noget i vejen med at ville opnå noget. Det er vigtigt at sætte sig mål. Men at tænke over hvilken nytte man vil gøre, skaber basis for noget andet end hvilke mål, man vil nå.

Prøv det selv af!

  • Hvad sker der, når du har fokus på det du vil opnå?
  • Hvad sker der, når du har fokus på, hvilken nytte du vil gøre?

Du ønskes en glædelig jul og et spændende 2016, uanset hvad du vælger.

Helene Aalling
Om Ledelse og coaching
er direktør i firmaet Living Leadership, PCC-certificeret leder og teamcoach og har drevet selvstændig virksomhed siden 2004.