Virksomhederne finder nye ledere gennem graduates-programmerne

Graduate-programmer fungerer som rugekasser for nye ledere. Høje karakterer er vejen ind, mener ekspert, men slet ikke nok, siger tre virksomheder

Når strategien skal effektueres, og lederkredsløbet holdes i gang, er graduate-programmer et nyttigt redskab. Det fremgår af en rundringning til tre ingeniørtunge danske virksomheder, der alle udbyder et graduate-forløb, en slags turnus­ordning for ingeniører.

Jeanette L. Rasmussen, konsulent hos rekrutteringshuset Capax, er vis på, at koblingen mellem strategi og graduate-forløb også gælder andre virksomheder:

»Det er min klare opfattelse, at programmerne ikke er en HR-hyldevare. De er forretningsdrevne og bliver justeret, så deltagerne kan udfylde det kompetencegab, en ny strategi fører til,« siger hun.

Find graduate-stillinger her

Danfoss har haft sit Danfoss Postgraduate Program i mere end 40 år. Her afhænger antallet og sammensætningen af deltagere i programmet af virksomhedens fremtidige rekrutteringsbehov, fortæller Lise Linnebjerg, der er Employer Branding Manager i Global Talent Acqusition:

»Lige nu står digitalisering højt på dagsordenen, og det kræver, at vi får nye kompetencer med om bord. Det afspejler sig i de graduates, vi tager ind,« forklarer hun.

Det er årsagen til, at software­ingeniører og kandidater i it, datalogi og computer science er særligt interessante for virksomheden lige nu. Hvor i verden deltagerne kommer til at arbejde, afhænger også af virksomhedens behov.

Læs også: Studerende aner ikke, hvad Graduate-programmer er

God indsigt i virksomheden

I år ansætter Danfoss samlet 11 graduates i henholdsvis Danmark, Tyskland og Finland. Herhjemme skal deltagerne primært arbejde med digitalisering, mens den tyske del af koncernen har brug for graduates med ingeniørbaggrund og lyst til at arbejde med salg. I Finland er det derimod primært it- og udviklingsprofiler, de er på udkig efter.

»I løbet af de to år, programmet varer, får deltagerne en virkelig god indsigt i flere forskellige dele af virksomheden og skal f.eks. arbejde på et projekt i udlandet i mindst seks måneder. På den måde får vi opbygget en pipeline af dygtige kandidater, som kan tilføre forretningen de kompetencer, vi har brug for,« forklarer Lise Linnebjerg.

Find lederjob her

Hos Oticon er graduate-programmer et relativt nyt fænomen. De to første deltagere på Engineering Graduate-programmet begyndte i september sidste år. Oticon søger i øjeblikket deltagere til næste omgang.

Programmet henvender sig til ingeniører med en generalist i maven, for specialisterne har virksomheden nemt ved at tiltrække, fortæller Daria Helgogaard, leder af Oticons graduate-program:

»Vi har brug for ingeniører med lyst til at være projektledere og afdelingsledere, fordi de færreste af vores specialister ønsker at gå den vej,« siger hun.

Graduates bærer kulturen rundt

I godt ti år har NNIT haft et graduate-program med cirka 10 deltagere årligt, men det nuværende hold tæller 24 i Danmark og 2 i Kina, fortæller Anne Pia Bjerg Overbeck, der er senior kommunikationskonsulent med ansvar for employer branding.

Læs også: Værd at vide, før du søger et graduate-program

Når NNIT bruger ressourcer på programmet, handler det om at få ambitiøse og motiverede medarbejdere ind i virksomheden:

»Som graduate bliver man en stærk kulturbærer med et alsidigt kendskab til virksomheden og kan dermed bidrage til udviklingen på den lange bane. To tidligere graduates er i dag general managers i henholdsvis USA og Tjekkiet. Andre har forfulgt et specialistspor. Den videre karriere bliver formet af egne ambitioner og handler om, hvilken gren man ønsker at arbejde i,« understreger Anne Pia Bjerg Overbeck.

Fif til udskilningsløbet

Ansøgerne til et graduate-program skal igennem et udskilningsløb med hundredvis af deltagere ikke bare fra Danmark, men fra det meste af verden.

Læs også: Kunne du have matchet hende? Derfor slog amerikaner 372 andre ansøgere til en stilling som graduate hos DONG

Hvorvidt det er karaktergennemsnit, erhvervserfaring, studieophold i udlandet, uddannelsesbaggrund eller en motiveret ansøgning, der i sidste ende er adgangsbillet, kan være svært at svare på. I de fleste tilfælde vil det være en kombination, vurderer Jeanette L. Rasmussen fra Capax, selvom karaktererne nok spiller en væsentlig rolle i første runde:

»Der er ingen tvivl om, at karakterer er den nemmeste måde at sortere på, og derfor er det sandsynligt, at de afgør, hvem der går videre efter den allerførste fase. Herefter har de til en vis grad udspillet deres rolle, fordi de tilbageværende alle har et højt snit,« forklarer hun.

Vær ydmyg og moden

Hos Oticon har de fokus på flere ting, når de udvælger kandidater til Engineering Graduate-programmet, lyder det fra Daria Helgogaard:

»De skal komme fra et teknisk universitet, have studeret i udlandet og have et højt karaktergennemsnit. På det personlige plan skal de være teamorienterede, ydmyge og modne.«

Når karaktererne spiller en rolle, skyldes det, at graduate-forløbet er delt ind i projekter a seks måneders varighed:

»De gode karakterer er udtryk for, at de er kvikke og hurtigt forstår, hvordan ting hænger sammen. Det er der brug for, fordi de ikke er så lang tid på de enkelte projekter,« understreger hun.

Læs også: It-firmaer sår deres egne leder-frø

Graduates skal vise interesse

Drømmer man om at komme med i et graduate-program hos NNIT, gælder det først og fremmest om at demonstrere interesse for virksomheden, fortæller Anne Pia Bjerg Overbeck:

»Det vigtigste er at vise en passion og kunne motivere, hvorfor det er interessant at være hos os. Det gode råd er at gå efter det, man brænder for,« siger hun.

Hos Danfoss er uddannelsesbaggrunden altafgørende, når de vælger folk til graduate-programmet, for hvis der er brug for en kandidat, som kan programmere, udelukker det helt naturligt en økonom, forklarer Lise Linnebjerg og tilføjer:

»Erhvervserfaring og et internationalt studieophold er også vigtige parametre, fordi det viser, at du kan have flere bolde i luften og har gennemgået en form for personlig udvikling.«

Læs også: Et graduateforløb er hårdt, men åbner mange døre