Vær dig selv på arbejdspladsen – det kan føre til forfremmelse

Illustration: Rangizzz/Bigstock

Autenticitet undervurderes til tider, men det at være sig selv er en kraftfuldt værktøj, der kan føre dig og ikke mindst din arbejdsplads fremad.

Er du træt af at være den stille kontormus i hjørnet, når din personlighed i virkeligheden er fuld af farver, latter og højt humør?

Det kan være svært for mange at finde deres personlighed frem, mens de er omgivet af kolleger og ledere. Men faktisk betaler det sig at være autentisk – også på arbejdspladsen.

Efterspørgslen på ingeniører stiger, mens ledigheden daler. Slå til og find dit drømmejob nu.

De mennesker, som bevarer deres autenticitet, oplever at stråle på arbejdspladsen, de er gladere i hverdagen og ligeledes mere produktive. Sådan lyder beskeden fra Inc.com, der er et amerikansk magasin og hjemmeside, som blandt andet dækker små og mellemstore virksomheder.

Modsat kan imitationer eller forsøg på at være andre end en selv prelle af på modtagerne og føre til tilbagegang fremfor fremgang i karrieren.

Opskriften på autenticitet

Hvad vil det så sige at være autentisk? Det indebærer, at du kender dig selv som person. Hvad kan du lide at lave? Hvad synes du er sjovt? Hvilke målsætninger stræber du efter at nå både i dit arbejds- og fritidsliv? Og hvorfor har du valgt at arbejde, hvor du gør?

Ved at være bevidst om det kan du hele tiden sørge for, at du opfører dig repræsentativt i forhold til din person, når du er i selskab med kollegaerne.

Spændende job inden for rådgivnings- og konsulentbranchen. Tjek Jobfinder.

At vide hvem du er, og hvad der får din maskine til at køre, er med til at give dig selvtillid. Dermed får du mere mod til at træde ud af hjørnet og markere dig som en fantastisk og selskabelig kollega.

En ting, du absolut skal undgå, er imidlertid at efterligne andre.

Originalen er bedre kvalitet end kopien

Den ægte vare overskygger oftest den billige kopi. Det samme gælder for mennesker. Hvis du for eksempel forsøger at efterabe en anden medarbejder, hvis jokes har gjort ham vellidt på kontoret, vil dine vittigheder blegne ved sammenligning.

De andre vil se lige igennem falskheden og i stedet betragte dig som desperat og social inkompetent.

I stedet bør du prøve at være sjov på din egen måde.

Ærlighed betaler sig

Når du er ærlig over for dig selv og dine kolleger, vil det afføde en kultur, hvor åbenhed hyldes. Andre medarbejdere vil derfor have lettere ved at være sig selv og slippe deres personligheder løs.

På den måde kan man fremavle kvaliteter som tolerance, forståelse og venlighed på kontoret.

Masser af projekter mangler dygtige folk. Er du den rette til jobbet?

Folk ser op til medmennesker, som tør være sig selv, hvilket kan give dig en helt ny status blandt kollegerne, hvis du har mod på at vise dem vejen.

Husk på, at du netop er blevet ansat, fordi du er dig. Dine kvalifikationer, din erfaring og din person er alt sammen udvalgt af en grund.