Udenlandske it-folk anlægger sag mod staten

Ændringer i reglerne for opholdstilladelse får nu 41 højtuddannede it-specialister og ingeniører til at sagsøge den danske stat.

41 it-specialister og ingeniører, som erhvervslivet har fået til Danmark, vil lægge sag an mod staten på grund af ændringer i reglerne for permanent opholdstilladelse med tilbagevirkende kraft.

Det skriver Metroxpress.

De har alle i perioden den 10. december til den 26. januar betalt 5.450 kroner i gebyr til Udlændingestyrelsen, der har godkendt deres ansøgning om opholdstilladelse.

Den 26. januar ændrede regeringen reglerne med tilbagevirkende kraft, så de nu skal være et år længere i Danmark, før de kan få permanent ophold. Desuden skal de bestå dansk på højere niveau.

De 41 personer er ikke asylansøgere, men er blevet inviteret til Danmark af deres arbejdsgivere, siger advokaten bag sagen, Tage Gøttsche, til Metroxpress:

»Vi vil om nødvendigt tage den helt til Højesteret. Det her er folk med gode uddannelser, der er lokket til Danmark, fordi erhvervslivet efterspørger deres kvalifikationer. De er blevet lovet vilkår, som regeringen ikke længere vil levere.«

Sagen bakkes op af seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll, som siger:

»Jeg vil mene, at de har en god sag. Hvis de har opfyldt de tidligere betingelser, har de haft en berettiget forventning om, at de ville få den opholdstilladelse.«

En af de højtuddannede sagsanlæggere er ingeniør Basheer Shaik fra Indien. Han har været i Danmark i fem år og en måned, og han fik godkendt sin ansøgning om permanent opholdstilladelse i december 2015. Blot en måned efter ændrede integrationsminister Inger Støjberg reglerne med tilbagevirkende kraft.

»Den slags ville ikke engang finde sted i Indien. Jeg elsker Danmark, men det her er svindel,« siger Basheer Shaik til Metroxpress. Han overvejer nu at flytte til Canada, hvor han forventer, at han kan få et job på en uge.

Inger Støjberg har ikke villet kommentere sagen over for Metroxpress.

Seneste job

Load Simulation EngineerSiemens Gamesa Renewable Energy
Mechanical Design EngineerSiemens Gamesa Renewable Energy