Tør du give din chef feedback?

Du er sikkert vant til at få feedback af din chef. Men hvad med den anden vej? Få et par fif til, hvordan du giver ærlig feedback uden at sætte dit job over styr

Din chef fortæller dig, hvad du er god til, hvad du kan blive bedre til, og hvilke mål du skal arbejde frem imod. Og det er fint.

Men som themuse.com skriver, kan det halte lidt, når der skal feedback tilbage til chefen.

Føler du, at du kan fortælle din chef, hvad der går godt, og hvad der går skidt? Hvis dit arbejde eller din produktivitet lider på grund af kommunikationsvanskeligheder med chefen, så fortvivl ikke. Der er metoder til feedback, som vil gavne både dig og din overordnede på den lange bane.

Karriererådgiver Allison Tatios beskriver to gode måder at give feedback, der sikrer, at dine udtalelser ikke vil hævne sig på dig senere.

1. Giv konkrete eksempler.

Ifølge Allison Tatios er det godt at stille skarpt, når man skal give feedback. Hvis din chef indkalder dig til et møde for at høre, hvad du synes, han eller hun kan gøre bedre, så hav konkrete eksempler klar, som kan bakke dig op i det, du siger.

Hvorfor er det vigtigt? Allison Tatios forklarer til The Muse:

»Hvis man svarer vagt, kan det virke som om, at man giver kritik.«

Det gælder især, hvis det ikke er din egen chef, men din chef’s chef, som beder om feedback på din daglige leder. Hvis du svarer vagt og ikke kan underbygge dine argumenter, kan det virke som om, at du brokker dig uden grund - eller bare siger noget negativt, fordi du er nødt til det.

Det er bedre at give konstruktive forslag til et reelt arbejdsproblem. Har du idéer til, hvordan noget kan gøres bedre, så tøv ikke. Det kunne for eksempel være en agenda til et ugentlig møde, så det bliver mere produktivt.

Du vil med al sandsynlighed blive betragtet som hjælpsom.

2. Opbyg tillid med det, du siger.

Selv om det ikke er let, vil det blive nødvendigt for dig at give feedback til din chef, ansigt til ansigt. Hvis din chef oprigtigt vil vide, hvad der kan gøres bedre, og du sidder overfor og svarer noget i stil med: ‘Du er den bedste chef, jeg nogensinde har haft', ‘jeg ville ikke ændre noget som helst’, ‘alt er bare så godt’, da kan det blive svært for jer at få et tillidsfuldt forhold til hinanden.

Ifølge Allison Tatios handler det netop om at opbygge tillid. Hvis du altid er overdrevet begejstret og aldrig nævner noget, du ville gøre anderledes, vil folk tænke, at du ikke kan forholde dig kritisk eller være kreativ.

Læs også: 5 simple råd, der øger din produktivitet

Prøv at tænke i andre baner end blot, hvad der er negativt ved din arbejdsplads, din chef eller dine kolleger. Hvis du kan komme med forslag til at forbedre ting, som ikke har ændret sig i 10-15 år, så vil det helt sikkert blive værdsat meget.

De fleste chefer leder ikke efter nikkedukker. De vil have dem, der tør sige dét, der skal siges. Du kan sagtens finde en måde at give feedback - hvad end det er negativt, positivt eller neutralt - uden at det skal gå ud over din nattesøvn eller din jobtryghed.

Seneste job

Mechanical EngineerBifrost Communications ApS
Lead Process EngineerRambøll Group
Mechanical Design EngineerSiemens Gamesa Renewable Energy
KonstruktionsingeniørISC Rådgivende Ingeniører A/S