Syv favoritspørgsmål, du kan blive stillet til et jobinterview

Et godt jobinterview er vigtigt, når man skal ansætte en ny medarbejder, og spørgsmål er det bedste værktøj. Syv topledere giver her deres personlige favoritter.

Hvor ser du dig selv om ti år? Hvad er din største svaghed?

Der er mange standardspørgsmål, som jobansøgere er vant til at blive stillet ved jobinterviews. Derfor har de også ofte nogle standardsvar parat. Det skriver magasinet Quartz.

Syv direktører og ledere er blevet spurgt til deres interviewteknik og det bedste spørgsmål, de altid stiller jobansøgere. Fælles for dem alle er, at de søger at teste personens mindset og mentalitet.

1. Vil du helst være respekteret eller frygtet?

CEO for softwarevirksomheden CA Technologies Michael Gregoire bruger dette spørgsmål til at få folk til at afsløre, hvad de tænker om deres ledelsesstil. I hans øjne er der ikke noget korrekt svar; det afhænger af den rolle, jobansøgeren skal have i virksomheden.

Se de nyeste IT-job på Jobfinder

2. Hvorfor er du her i dag?

Det er et meget åbent spørgsmål, men Gordon Wilson, direktør for den engelske børsnoterede softwarevirksomhed Travelport, forventer et meget specifikt svar:

»Jeg er overrasket over, hvor mange der taler om fordelen ved jobbet fra deres synsvinkel, modsat de fordele de kan tilføre virksomheden,« siger han til Quartz.

Man skulle måske tro, at Wilson håber på et svar, der lægger sig i mellem de to poler. 'Mindst!', siger han dog.

»Jeg vil hellere have 75-25, for hvis man først og fremmest gavner virksomheden, kommer de personlige ting også.«

3. Hvad er din største drøm?

Zhang Xin, direktør i SOHO China, kan godt lide mennesker, der er åbne og ærlige.

Hun har selv bygget sin multimillionsvirksomhed op fra bunden, så når hun stiller en jobkandidat spørgsmålet, er der ikke noget svar, som er for ambitiøst.

4. Hvad er din yndlingsejendom i Matador, og hvorfor?

Roskildevej, Strandvejen eller Rådhuspladsen?

Ken Moelis, direktør i investeringsbanken Moelis & Co, kan især godt lide at bruge dette spørgsmål over for nyuddannede kandidater:

»Det giver et godt indblik i, hvordan de tænker om risici og belønninger.«

5. Fortæl mig om en fejl, du har begået.

De fleste ledere går op i at lade folk analysere deres fejltagelser, da det kan afsløre egenskaber som udholdenhed, kreativitet og ydmyghed.

»Det er en fordel, når jobansøgere kan tale åbent og ærligt om deres fejl, men kun hvis de også kan forklare, hvordan 'de er blevet en bedre person, partner, leder eller chef som resultat af det',« siger Roger Crandall, topchef i forsikringsselskabet MassMutual til Quartz.

6. Hvad ville du gerne være, da du var 7-8 år gammel?

Barbara Byrne, bestyrelsesmedlem i banken Barclays, bruger dette spørgsmål til at finde ud af, om hun ville kunne holde ud at sidde ved siden af jobkandidaten på et fly fra New York til Los Angeles uden at dø af kedsomhed.

Barndomsdrømme er ifølge hende en god samtalestarter til jobsamtalen.

»Det er vigtigt, at man svinger godt sammen med den person, de virkelig er,« siger hun til Quartz.

7. Vinmenu-testen

Den holdning bakkes op af Charles Phillips, direktør i softwarevirksomheden Infor. I stedet for en traditionel jobsamtale tager han ansøgere med på restaurant og giver dem vinkortet.

»Hvad de vælger, og hvordan de forklarer sig, er første del af testen. Derefter ser man, hvordan de behandler tjeneren,« siger Phillips. »Det elsker jeg.«