SpaceX- og Tesla-kongens bedste karriereråd

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Bliv inspireret af en af vor tids største genier. Jobfinder giver dig tre råd til at styrke din karriere, som vi har hentet fra Elon Musks succesfulde liv.

For mange kan en enkelt livsmission være rigeligt til et helt liv. Men nogle kan ikke lade være med at hoppe ud i nye eventyr. Sådan en mand er Elon Musk.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek Jobfinder.

Foruden succesen med betalingstjenesten Paypal har den amerikanske iværksætter flere missioner, han forsøger at føre ud i livet. Som at fortrænge fossile brændselsbiler fra vejene eller gøre rumrejser billigere og mere bæredygtige ved at genbruge materiale.

Han har taget mange chancer, selvom sandsynligeden for succes ikke virkede voldsom. Chancer, som han har udviklet til store projekter, som i dag gør, at det meste af den vestlige verden kender hans navn.

Derfor giver Jobfinder dig tre gode råd fra Musks karriere, som kan inspirere dig til at løfte din egen karriere.

Den nødvendige cocktail

Det kræver mandsmod at turde springe ud, hvor man ikke har været før, og hvor man er sikker på, at man ikke kan bunde. Men mod er ikke kun resultatet af høj selvtillid. Det er en kombination af flere forskellige karaktertræk som optimisme, udholdenhed og modstandskraft, når modgangen vokser.

Det kan kaldes en cocktail, som giver dig gåpåmod til at håbe på gode ting, at tro på dig selv, lysten til at blive ved og ikke give op, når modgangen rammer dig som en betonmur i ansigtet.

Derfor betaler det sig at have fokus på disse kvaliteter, hvis du vil blive bedre til at tage chancer. Den påstand bekræfter Elon Musk:

Søger du job som it-specialist eller -leder. Se de nyeste jobtilbud.

»Vi skal ikke være bange for at gøre noget, bare fordi sandsynligheden for at fejle findes. Hvis vores forfædre havde gjort sådan, ville USA ikke eksistere.«

Og hvis du endelig fejler, vil gevinsten være den uvurderlige viden, du har suget til dig under forløbet.

Følg din passion

Den romerske kejser Marcus Aurelius’ bog 'Meditations' er anerkendt vidt og bredt blandt entreprenører som en grundbog for iværksættere. Hovedpointen er, at mennesket har magt over sine tanker, men ikke udefrakommende faktorer.

Der vil altid være noget i verden, som vi ikke kan styre. På arbejdsmarkedet kan det være konkurrerende virksomheder, nye teknologiske tendenser eller endda private forhold, der muligvis kan ødelægge dine projekter.

Design- og udviklingsingeniører er fortsat i høj kurs. Find dit drømmejob.

Men det bør ikke afholde dig fra at kaste dig ud i forretningseventyr eller nye muligheder i dit firma. Det er fint at fejle. De fleste tager fejl nogle gange. Dog skal det aldrig holde dig fra at prøve noget andet. Særligt hvis det, du vil satse på, er vigtigt for verden i din optik.

I et interview med CNN fortalte Elon Musk, hvorfor han besluttede at tage chancen med sine virksomheder:

»Da jeg stiftede Tesla og SpaceX, tænkte jeg, at oddsene for succes var mindre end 50 pct. Så jeg var overhovedet ikke overbevist om, at det ville fungere. Jeg tænkte, ’det kommer sikkert ikke til at virke, men det er det værd, fordi det endelige resultat er vigtigt’.«

Den største risiko er ikke at tage chancen

Frygten for at fejle kan ofte være kraftigere end lysten til at få succes. Netop derfor er det nyttigt at lære, hvordan du håndterer dine bekymringer. Det første skridt er at slå fast over for dig selv, at den største risiko, du kan løbe, er ikke at satse, når der er et mål, du vil opnå.

For Elon Musk handler det om at tage chancen. Det var præcis det, han gjorde, da han lovede, at Tesla ville bygge verdens største batteri til en vindmøllepark i Sydaustralien på 100 dage for at hjælpe dem med områdets strømproblemer.

Stort behov for fagfolk inden for drift og tilsyn. Se dine muligheder.

Projektet blev en succes og har allerede reddet borgerne i det sydlige Australien fra potentielle strømsvigt, da et kraftværk stoppede med at levere strøm til elnettet. Så sent som i går reporterede AFR, at Tesla er blevet valgt til at installere et nyt batterisystem (20 MW) til en vindmøllepark i nabostaten Victoria.

Selvom det nye batteri vil være mindre end det første, er det stadig et stort projekt for den amerikanske virksomhed.

Historien viser, at du med gåpåmod kan nå langt.

Så tag chancen.

Artiklen er inspireret af karrieremediet Inc.