Sindsygt dygtige fagligt, analfabeter i business. Sådan fik de virksomheden til at vokse

JJ X-Ray klarede sig egentlig pænt i flere år, men først da mentorer blev inviteret ind, kom der tjek på organisationen og gang i væksten. Nu bruger de ansatte deres tid på det, som de er bedst til, og ikke alt muligt andet

Det gik egentlig fint nok i de første tre-fire år, efter at Christian Mammen og en kompagnon i 2006 overtog den lille højteknologiske virksomhed JJ X-Ray. Virksomheden voksede til syv medarbejdere, men så gik væksten i stå.

Det skulle dog ændre sig, da JJ X-Ray i 2015 fik tilknyttet et mentor­team på tre. Siden er ­omsætningen og medarbejderantallet vokset med 60 procent, fortæller adm. direktør Christian Mammen.

Find job inden for forskning

»Tit sker det på bekostning af bundlinjen, men vi har været heldige, eller hvad vi nu har været, for vi har fået bundlinjen med, selvom vi har investeret i udstyr og har fået flere medarbejdere,« siger han.

Nødvendigt med et business-syn

Inden mentorerne kom på banen, var det svært at få tid til at udvikle organisationen og opdyrke de nye kunder, som skal danne grundlag for væksten.

Da Scion DTU spurgte, om JJ X-Ray var interesseret i at komme med i mentorordningen, funderede Christian Mammen lidt over, hvad de kunne bidrage med, når ingen af dem havde indsigt i virksomhedens højteknologiske produkter.

»Jeg brænder for vores produkter, så hvad kan jeg bruge folk til, der mest interesserer sig for drift og ledelse? Det var for langt ude, tænkte jeg,« siger Christian Mammen, der er ph.d. i fysik.

Find job inden for test af elektronik

Alligevel tænkte han sig ikke længe om, før han sagde ja, for det kunne jo være det nødvendige skub.

»Det var fantastisk sundt at få et basalt business-syn på virksomheden frem for min lettere idealistiske holdning om at skabe en bedre verden,« forklarer han.

Organisatoriske analfabeter

En af de tre mentorer er Johnny Øland, forretningsmand og entreprenør med både bil- og ejendomsforretninger. Tidligere ejede han også Øland Ventilation.

»Jeg arbejder selv på mit 19. turn­around, og det er en drivkraft for mig at se, om det var held sidste gang, eller om jeg kan gøre det igen,« siger han.

Når han sagde ja til tjansen som mentor, skyldes det, at virksomheden havde potentiale:

»Det handler om at være den bedste til det, man gør. JJ X-Ray er sindssygt dygtige fagligt, men de var administrative analfabeter og organisatorisk forfærdelige. Da de fik andre til at gøre det, de ikke selv kunne, fik de et enormt overskud til at gøre det, de er gode til.«

Grundig gennemgang

Som noget af det første gennemgik mentorerne samtlige opgaver i huset. Det afslørede et behov for en klar definition af arbejdsopgaver og ansvarsområder. For eksempel var det den, der tilfældigt tog telefonen, som hentede en pakke i receptionen, hvad enten det var direktøren eller en tekniker.

»Det var et billede på forkert brug af ressourcer. Hvorfor skal en dygtig tekniker hente en pakke, når han kan lave noget, han er specialist i?« siger Christian Mammen.

Resultatet var, at den stjerneformede organisation med ledelsen som centrum for alle aktiviteter, blev erstattet af en klassisk matrix­organisation. Der blev også hyret en medarbejder til at hente post, sortere varer og andet forefaldende arbejde, så de højtspecialiserede medarbejdere fik arbejdsro.

Svært at give slip

Helt enkelt var det nu ikke, erkender den administrerende direktør med et smil:

»Det var lidt en kamp at erkende, at der er ting, jeg skal uddelegere. At jeg ikke skal bruge tid på at vælge kuglepenne, selvom jeg også har en mening om det.«

Selvom strømliningen af virksomheden gav mere arbejdsro, blev der travlt med andre ting:

»Jeg kunne bruge den ekstra tid på salgs­arbejde, og så begyndte vi at vokse.«

Egentlig var det meningen, at mentorforløbet kun skulle vare seks måneder, men i dag er der gået halvandet år, og parterne mødes stadig hver måned. Der er hele tiden nye ting, der er værd at drøfte med erfarne forretningsfolk.

»Jeg kan rigtig godt lide personerne og deres input. Gevinsten ved en professionel bestyrelse er en af de ting, vi snakker om nu, for mentorerne kan jo ikke blive ved i al evighed,« siger Christian Mammen

Et godt forløb kræver, at der lyttes

Når Johnny Øland har valgt at hænge på, skyldes det ikke mindst, at der bliver lyttet:

»Et godt mentorforløb kræver i den grad, at menteen har lyst til at høre på os. Det er altid svært, når man skal hjælpe nogen, for er de overhovedet indstillet på at lytte til os? Men det er Christian.«

Læs også: Forskerpark skabte 220 ingeniørjob sidste år

Christian Mammen supplerer:

»Det har nok været sjovt for mentorerne at se, at deres forslag er blevet forsøgt. Det modsatte må være frustrerende,« siger han.

De seneste halvandet års vækst på 60 procent kunne nok friste en og anden til at fortsætte det høje tempo, men der skal falde lidt ro over den nu 12 mand store virksomhed, understreger direktøren:

»Det kommende års tid skal vi konsolidere os og implementere processerne ordentligt. Mit bud er, at den næste ekspansionsrunde kommer i 2018, selvom den måske ikke bliver helt så kraftig.«

Seneste job

Leder af KlassificeringskontrollenKlassificeringsudvalget For Svin Kvæg Og Får
Cost Competitiveness ManagerSiemens Gamesa Renewable Energy
Sr. Scientist - FC&EChr. Hansen A/S
SalgsingeniørSiemens A/S