Sådan udvikler frynsegoder sig: Orlov og tillidsfulde chefer er fremtiden

Illustration: heysues23/Bigstock

Antallet af medarbejdere, der får tilbudt efteruddannelse og fleksible arbejdstider og lokationer, vil vokse fremover. Det mener fagforeningen for ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-folk, IDA.

Fitness, frisk frugt, overdådige frokostordninger og sundhedsforsikringer er bare en del af de frynsegoder, som virksomheder lokker jobsøgende ingeniører og medarbejdere med. Trivsel og sundhed har længe været naturlige temaer til at fange jobsøgernes interesse.

De seneste år har vist tydelige stigninger i andelen af IDA-medlemmer, som nyder godt af firmaforkælelse, men udviklingen er kun lige begyndt.

På jagt efter nye faglige udfordringer? Tjek de nyeste tilbud på Jobfinder.

Den store efterspørgsel på kvalificerede ingeniører sørger nemlig for, at det tunge skyts nu hives ind i kampen om kandidater.

»Det er ikke altid nok at tilbyde en dobbeltstørrelse løncheck og firmafitness, hvis man vil konkurrere om de bedste kandidater,« forklarer Juliane Marie Neiiendam, Formand for Ansattes råd , der er en del af IDA.

Folk på jobjagt forlanger særligt selvudvikling og frihed i arbejdstiden, som vil blive de største attraktioner på fremtidens arbejdsmarked, fremhæver formanden.

Flere muligheder for efteruddannelse og personlige mål

Det handler blandt andet om at garantere medarbejdere en konstant udvikling – både personligt og fagligt. Fokusset på at styrke sin faglighed ligger som et centralt mål for mange ingeniører.

Men fidusen er, at det også forstærker firmaet at sende ansatte på kurser. Erkendelsen af dét får flere virksomheder til at tilbyde deres ansatte en opgradering.

»Vi hører om flere firmaer, som tilbyder efteruddannelse til deres medarbejdere,« fastslår Juliane Marie Neiiendam.

»Virksomheder er klar over, at en bachelor- eller kandidatgrad ikke er nok til en helt karriere, som tingene udvikler sig i dag. Det kræver efteruddannelse at følge med de teknologiske tendenser og fremskridt.«

Friske job inden for byggeri og anlæg. Er du den rette ingeniør til jobbet?

Mange ingeniører, unge som gamle, prioriterer desuden, at deres arbejde har en større mening i samfundet.

De ønsker, at deres arbejde skal være en del af noget større. Derfor er det vigtigt, at virksomheder giver deres medarbejdere mulighed for at udleve nogle personlige mål gennem deres job.

Eksempelvis at kæmpe for en god sag, men faktisk også i forhold til at følge personlige drømme, indskyder Juliane Marie Neiiendam.

Orlov og arbejde fra Aruba

Formanden for Ansatte Råd spår således, at muligheden for at udskifte de kedsommelige rammer på kontoret med en uges arbejdsferie omgivet af svømmepool og solstole vil blive større.

Friheden i forbindelse med, hvor du arbejder fra, vil kort sagt stige. Sådan kan nogle hvert år arbejde en uge fra Malaga i Spanien eller en uge fra de Caribiske øer i Atlanterhavet, uden at det generer chefen.

»Man vil sagtens kunne arbejde over grænser. Vi har allerede danske medlemmer, som sidder og arbejder fra Tyskland. Det globale arbejdsmarked vil blive ved med at udvide sig,« pointerer Juliane Marie Neiiendam. Der er allerede gode redskaber til at afholde online-møder, men de digitale værktøjer vil blive endnu bedre, påpeger hun.

Produktion- og maskiningeniører er efterspurgte. Find dit drømmejob nu.

Flere vil sandsynligvis også få chancen for at rejse på orlov. I sammenhæng med den stigende opmærksomhed på selvrealisering virker det oplagt, at firmaer giver deres ansatte lejlighed til at føre drømme ud i livet.

Hvis du vil rive et halvt år ud af kalenderen for at dyrke dit gamle rockband eller rejse det sydamerikanske kontinent tyndt, kan du altså få muligheden.

Andelen af IDA-medlemmer, som tilbydes fleksible arbejdstider eller hjemmearbejdsdage, forventer Juliane Marie Neiiendam også vil vokse.

Forstående chefer er fremtiden

Tal fra IDA viser, at de tre største grunde til, at fagforeningens medlemmer skifter job er faglig fremgang, dårlig ledelse eller et dårligt arbejdsmiljø.

Miljøet skal forstås som forholdet til kolleger og ligeledes de rammer, som ansatte arbejder under.

Virksomheder råber på dygtige it-folk. Se dine muligheder nu.

»Det er vigtigt for vores medlemmer at have en leder, som de har tillid til, og som har tillid til dem,« fortæller Juliane Marie Neiiendam og tilføjer:

»Arbejdstagerne er lige nu i centrum, og derfor vil elementer som personlig udvikling, fleksible arbejdsrammer og frihed i løbet af ens arbejdsdag fylde mere i fremtiden.«

Seneste job

Daglig lederHelicopter Wing Karup
Erfarne konstruktionsingeniørerSøren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
IKT-KoordinatorVejdirektoratet
Commissioning EngineerISC Rådgivende Ingeniører A/S
Driftsleder til vejområdetVordingborg Kommune