Sådan spotter du psykopaten på jobbet

Hvis der er mere end 50 medarbejdere på din arbejdsplads er en af dem psykopat. Det hævder den svenske mental-træner, Christina Davidsson, der også ved, hvordan du kan genkende psykopaten

'Psykopat' er ikke kun et groft skældsord. Det er også en betegnelse for en person, som er ude af stand til at sætte sig ind i andre menneskers følelsesliv og behov og derfor overskrider grænser og opføre sig på måder, som almindelige mennesker vil finde uacceptable.

Brug for at komme væk fra en psykopat? Find dit nye job her

Og sådan én er der sandsynligvis mindst en af i alle virksomheder med 50 ansatte eller derover.

Det siger den svenske forfatter og mental-træner Christina Davidsson til 'Ingenjörskarriär', der er den svenske pendant til Jobfinder.dk.

Mange psykopater bliver ledere

Christina Davidsson har hjulpet en del virksomheder med at håndtere psykopater på jobbet og skrevet en bog om emnet. Hun hævder, at jo højere op i ledelsen man kommer, desto større er sandsynligheden for at støde på en psykopat - fordi de tiltrækkes af magt og derfor typisk har søgt mod lederroller som projektledere og teamledere tidligt i karrieren. Og så er der i øvrigt fem gange så stor sandsynlighed for, at psykopaten i firmaet er en mand, siger hun.

Så selv om det kan være nødvendigt for virksomheder at acceptere ledere, der besidder en vis grad af kynisme og magtbegærlighed, advarer Christina Davidsson stærkt mod at være blind over for risikoen ved at hyre ansatte med psykopatiske træk.

Psykopater vil opfører sig som parasitter, siger hun:

»Psykopaterne synes, at de har ret til at tage for sig af retterne uden at sende fadet videre. De ser virksomhedens penge som deres egne, som de kan gøre med hvad de vil.«

Lyver om alt

Problemet er, at det umiddelbart kan være let at lade sig besnære af en psykopat. De kan virke utroligt charmerende, men bagved lyver de om alt, de kan lyve om.

Referencer, erfaringer, resultater - intet er helligt for psykopaten, mener Christina Davidsson. Heller ikke menneskelig anstændighed. Psykopater kan være hævnlystne og gå i flere år og vente på et tidspunkt til at stikke kniven ind, når du er mest sårbar.

Skal man generalisere vil psykopaten skade dig, din karriere, bagtale dig og hænge dig ud, hvis i bliver uvenner, siger mental-træneren.