Sådan sletter du din pinlige fortid fra Google

Det er muligvis ikke alt fra din fortid, du synes er festligt, at kommende arbejdsgiverne og andre skal finde, når de googler på dit navn. Heldigvis er der måder at slette sporene på, fortæller karriererådgiver i IDA Lise Dan

Har du prøvet at google dit navn for nylig? Og kommer der informationer frem om dig, som du egentlig helst ville holde for dig selv, og i hvert fald ikke ønsker, er det først indtryk en kommende arbejdsgiver skal få af dig? Det kan være billeder, opgaver, bestyrelser du sidder i, profiler fra sociale medier eller andet, du har foretaget dig, som du ikke har lyst til, dukker frem. Der kan også vise sig ting, som du ikke kender til, og som andre har skrevet om os.

Heldigvis kan du selv gøre en indsats for at få fjernet nogle af de pinlige søgeresultater på Google, fortæller karriererådgiver i IDA Lise Dan

Har du fået ryddet op i din google-fremtoning? Så er du klar til at søge et af de her job

En EU-dom fra 2014 slog fast, at hvis du støder på oplysninger om dig selv i en søgning på dit navn, så kan du have ret til at få dem fjernet, forklarer Lise Dan:

»Du kan skrive til Google og anmode dem om at få oplysninger om dig selv fjernet. Men det er op til Google at vurdere, om der bliver fjernet eller ej i balancen mellem beskyttelsen af personlige oplysninger og ytringsfriheden.«

De samme principper for at få fjernet oplysninger om dig selv gælder også andre søgemaskiner som for Bing.

Læs også: Kunstig intelligens skal fjerne chikanerende kommentarer og falske nyheder på nettet

Anmod Google om at fjerne

Helt konkret skal du i din anmodning til Google henvise til de konkrete resultater, der kommer frem, når du har søgt på dit navn – og komme med en begrundelse for, at du vil have det fjernet.

Læs også: Nicolai fejlede en Google-søgning og opfandt en ny forstærker

Et af kriterierne er, at resultaterne enten skal være forældede eller irrelevante, før dine ønsker kan imødegås. Google har for eksempel fjernet søgeresultater fra gerningsmænds forbrydelser, hvis de er forældede. Verserende sager er blevet afvist.

»Ting, der retligt er forældede, kan du bede om at få fjernet, men et debatindlæg du selv har forfattet kan være sværere at få væk. Giver Google dig ret i dit ønske om at få noget fjernet, vil de konkrete websites ikke længere komme frem, når nogen søger på dit navn,« siger Lise Dan.

Det vil dog stadig findes på nettet, men altså ikke komme frem, når nogen søger dig på Google.

Disse søgeresultater fjerner Google

Du kan også selv slette

Der er også ting, du selv kan slette. Det bliver vist i DR’s video ’Sådan sletter du hvad Google husker om dig’ med Nikolaj Sonne.

Google ved nemlig meget om, hvad du foretager dig på nettet. Det er jo smart, når du er på Fanø og søger på restauranter, så finder Google søgninger der, hvor du er, og ikke på Bornholm. Men hvis du ikke er interesseret i, at google følger for meget med, er det en god ide at bruge andre søgemaskiner, så alt ikke bliver lagret i din Google-historik.

Din Google-historik viser helt ned på datoer, hvad du lavede på bestemte tidspunkter. Hvad du har søgt på på nettet, hvilke billeder du har kigget på, hvor du har shoppet eller rejst.

Læs også: Du tramper naivt rundt på nettet og svindlerne elsker dig for det

»Du kan gå ind på history.google.com og fjerne de enkelte elementer. Du kan også gå ind på google.com/settings og se, hvad Google tror du er for i forhold til det, du søger på. Google gætter på din alder og dine interesser og sender tilsvarende reklamer i din retning. Hvis du slår opt out til, så sender Google ikke længere reklamer for det, de tror, du er interesseret i,« fortæller Lise Dan.

I Googles placeringshistorik kan du desuden se, hvor du har været i en periode eller på bestemte dage – og det bruges af politiet i deres efterforskning af sager. Her kan du slette for en periode eller hele din placeringshistorik.