Rumdyst skal vække unges interesse for rumforskning

Børn og unge med interesse for rumforskning og rumteknologi kan vinde en tur til EU’s rumbase i Fransk Guyana i europæisk konkurrence med DTU Space som nordisk partner

Børn og unge i alderen 7-22 kan nu deltage i rumdysten Odysseus, der sætter fokus på at få børn og unge interesseret i naturvidenskab og rumforskning.

Konkurrencen bliver afholdt på tværs af Europa med støtte fra EU. DTU Space er nordisk partner og står blandt andet for den nordiske semifinale.

Se ledige job inden for rumfart her

»Her på DTU Space vil vi især gerne have gjort de unge interesseret i rumforskning og rumteknologi. Så vi håber, vi får mange deltagere med, og at man ude på skolerne har lyst til at inddrage Odysseus-dysten i undervisningen,« fortæller Morten Garly Andersen, der er ansvarlig for kommunikation på DTU Space.

For at deltage skal man enten fremstille et billede, skrive en kort rapport eller fremstille et projekt om rummet, alt efter hvilken aldersgruppe man tilhører. Bidrag til konkurrencen kan sendes ind til Odysseus via deres hjemmeside frem til den 31. marts 2017.

Store præmier på spil

Som i enhver anden konkurrence, er der også præmier. Man kan blandt andet vinde rejser, teleskoper og IPads. Hovedpræmien er en tur til EU’s rumbase i Fransk Guyana i Sydamerika.

Deltagerne bliver opdelt i tre forskellige kategorier/aldersgrupper. Der er Skywalkers for de 7-13-årige, Pioneers for de 14-18-årige og Explorers for de 17-22-årige.

Lyst til at undervise. Her er de ledige stillinger inden for uddannelse

De bedste projekter i hver aldersgruppe fra hvert land går videre til den nordiske semifinale i Sorø, der også indeholder en sciencecamp, arrangeret af organisationen ScienceTalenter, med alt betalt. Sciencecampen består af rumrelaterede aktiviteter som raketbygning, foredrag om rummet, film, osv. Vinderne af semifinalen går videre til finalen i Frankrig, der afholdes til sommer.

Deltag individuelt, i gruppe eller som klasse

Der er forskellige krav til opgaver i de forskellige aldersgrupper. De 7-13-årige skal indsende et billede. De 14-18-årige skal i grupper på to-tre lave en opgave med hjælp fra en lærer. De 17-22-årige skal lave enten en opgave eller et projekt, det kan både gøres individuelt eller i grupper på to. Der er dog ikke helt frie rammer, da det skal falde ind under nogle overordnede emner fastsat af Odysseus-organisationen.

I aldersgruppen 7-13 er det også muligt at stille op som en skoleklasse. Det kræver blot, at læreren registrerer sig på Odysseus’ hjemmeside under Skywalker-kategorien og uploader alle elevernes billeder.

Læs mere om konkurrencen på Odysseus’ hjemmeside eller følg konkurrencen på Facebook.

Andrea Rask Fribert går i 8. klasse og er i denne uge erhvervspraktikant på Ingeniøren