Personligheden sikrede jobbet hos Siemens: Jeg øvede mig hjemmefra

Illustration: Siemens

Din faglighed kan bringe dig i finalefeltet blandt jobansøgerne, Men når Siemens ansætter, er det personligheden, der i sidste ende gør udslaget. Det vidste Kenneth Ravn, som havde forberedt sig på netop det.

Det klassiske HR-ordsprog: 'Du bliver hyret på din faglighed, og fyret på din personlighed' holder ikke helt i Siemens.

Her er det nemlig vigtigt at sikre sig, at også personligheden passer, allerede inden man ansætter. Faktisk er personligheden en helt afgørende faktor.

Som Talent Acquisition Partner Rikke Felletoft formulerer det:

Dugfriske jobopslag fra energibranchen. Find dit drømmejob.

»Med det rigtige mindset og noget mellem ørerne kan du komme langt. Og også for kandidaten bør det kulturelle match være det vigtigste – også vigtigere end en god lønpakke. Det fungerer jo ikke i længden, hvis det det kulturelle match ikke er der, så må samarbejdet ophøre.«

Det vidste Kenneth Ravn, da han søgte stillingen som 'Skarp Energiingeniør' i Siemens Building Technologies, og derfor forberedte han sig hjemmefra på de virkeligt svære spørgsmål som: 'Hvad er dine tre største svagheder?' og: 'Hvad vil dine kolleger sige om dig?'. For de faglige skulle han nok klare:

»Jeg har senest været tre år i det offentlige - i Region Hovedstaden og efterfølgende Lyngby-Taarbæk Kommune - så jeg kender kunden indefra. Og jeg har desuden været fire år i Schneider Electric før det. Oprindeligt er jeg uddannet diplomingeniør i Bygning fra 2008, og mit første job var i VVS-afdelingen hos Grontmij-Carl Bro, så jeg mente nok, at det faglige var på plads, da jeg søgte,« siger han.

Screenet på fagligheden

Det samme mente Siemens Building Technologies chef ESCO-direktør Lars Nielsen. Han startede afdelingen i 2008 og har nu omkring 30 fuldtidsansatte til at arbejde med energirenovering af den eksisterende bygningsmasse primært i det offentlige – og i øjeblikket især inden for hospitalsverdenen – og for private virksomheders erhvervsejendomme.

Masser af job i vindindustrien. Se de nyeste opslag.

»Der er rift om de dygtigste energiingeniører, og vi svømmer ikke ligefrem i gode kandidater, så det var rart at få Kenneths ansøgning,« siger han.

I alt modtog Siemens HR-afdeling ca. 40 ansøgninger og efter den indledende screening blev en tredjedel sorteret fra, blandt andet dem, hvor ingeniøren ikke kunne tale dansk eller skrive en dansk udbudsrapport eller ikke havde mindst fem års erfaring. 16 blev sendt videre til Lars Nielsen, der selv læste alle ansøgninger igennem. 4-5 stykker med den stærkeste profil blev udvalgt til samtale.

Testet og udvalgt

De udvalgte blev undervejs mødt med to test - en såkaldt DiSC-analyse, som er en personlighedstest, og GIA, der er en intelligenstest. Og det var ikke mindst de test, der betød noget for det videre forløb, forklarer Rikke Felletoft, der assisterede Lars Nielsen gennem ansættelsesforløbet.

»Der er ganske vist stadig nogle ledere, der har en klassisk tilgang, som søger den fagligt dygtigste - især dem, der ikke rekrutterer så ofte. Men så er det vores opgave i HR at overbevise dem om, at det muligvis ikke er den bedste løsning. Tingene ændrer sig jo alligevel lynhurtigt, og det kan være en fordel at vælge dem, der har det rigtige mind-set, der gerne vil tage ansvar, og som er nysgerrige efter at lave noget nyt, frem for dem, der kan Ohms lov forfra og bagfra,« siger Rikke Felletoft.

Vær dig selv

Lars Nielsen er godt klar over, at det personlige spiller en vigtig rolle, og derfor var det især det, han kiggede efter blandt sine sidste kandidater.

Se de allernyeste opslag på Jobfinder. Find et job for dig.

»Du skal være dig selv på godt og ondt. Og du skal kunne fortælle om dine svagheder,« siger han og fortsætter:

»Svagheder har vi alle. Det, der betyder noget, er ikke, hvilke svagheder du har, men hvordan du arbejder med dem. Hvis du kan fortælle, hvordan du gør det, giver det troværdighed og en fornemmelse af, at du har en god selvindsigt.«

Ikke godt at være for grundig

Og så er vi tilbage ved Kenneth Ravns forberedelse. For han ved godt, at han er den grundige type. Nok også for grundig.

»Jeg kan have tendens til at blive hængende for længe ved den samme ting. Jeg har lært, at nogle gange er 80 procent godt nok, bare det bliver færdigt til tiden. Derfor er det meget vigtigt for mig, at jeg får afstemt forventningerne hos min leder og mine kunder, så det ikke bliver mig selv, der sætter barren, for så ender den nok for højt,« siger han.

Øv dig hjemmefra

Grundigheden var imidlertid en fordel, da han skulle forberede sin jobsamtale, for han havde øvet sig på de 'svære' spørgsmål hjemmefra med sin kone. Og det er samtidig hans råd til andre jobsøgere:

»Tag en halv time med din kone eller en ven eller tal med spejlet. Øv dig i at svare på de mere nærgående spørgsmål om din personlighed,« siger han.

Spændende rådgiver og konsulentjob. Tjek Jobfinder.

Og det fungerede i hvert fald i forbindelse med den ledige stilling. Lars Nielsen kunne nemlig lide, hvad han mødte i Kenneth Ravn.

»Testen viste, at han var hurtigt opfattende. De formelle kvalifikationer var i orden, og han viste begærlighed efter at lære nyt. Og så passer hans personlighed til os. Hans fremtoning var god, og han svarede ærligt på mine spørgsmål og fremstod velforberedt. Man kan sige, at ærlighed kræver forberedelse,« siger Lars Nielsen.

Start i stor virksomhed

Kenneth Ravn fik jobbet og startede 1. februar.

»Allerede inden opstart, fik jeg tilsendt et detaljeret introprogram, som viste, hvad der skulle ske de første uger af min ansættelse. Siemens er en stor virksomhed, som på verdensplan har ca. 360.000 ansatte – det mærker man også som ny medarbejder i forhold til på relativt kort tid at skulle forholde sig til mange forskellige nye systemer, passwords, adgangskort osv., men på trods af dette så har der været taget godt imod mig, og alting håndteres samtidigt meget professionelt« siger Kenneth Ravn.

»Indrømmet,« siger Talent Acquisition Partner Rikke Felletoft og fortsætter:

Flere nye lederstillinger på Jobfinder. Tjek jobportalen nu.

»Man skal lære forkortelser, guidelines, cirkulærer og vælge telefon og passwords og få indstillet sin printer og meget meget mere, som vi kontinuerligt arbejder på at organisere bedre.«

Lars Nielsen er enig, og det var blandt andet derfor, at han valgte at invitere Kenneth Ravn til uformel frokost inden den formelle start.

»Så kunne vi få styr på en del af det praktiske på forhånd som for eksempel valg af telefon,« siger han.