Nyttige råd til at udvide dit netværk

Illustration: Rawpixel.com/Bigstock

Når du vil udvide dit netværk, er der tre tommelfingerregler, som du bør kende. Jobfinder giver dig tips til at forbedre dine jobchancer gennem networking.

Fremskridt i karrieren bliver i dag mere og mere afhængigt af det netværk, man har.

For at få en fod inden for i drømmefirmaet kræver det nogle gange, at du har den rette kontakt allerede.

Søger du nye udfordringer efter sommeren? Tjek de mange muligheder på Jobfinder.

Men hvis dine forbindelser på LinkedIn ikke rækker, hvordan forbedrer du så dit nuværende netværk og dermed dine jobmuligheder?

Det amerikanske karrieremedie Forbes lister tre grundlæggende regler for at optimere dine 'networking-evner'.

Spild ikke din tid

For det første handler det om at være målrettet. Det hjælper ikke at netværke med alle, du kommer i nærheden af - tværtimod koster det mange timer uden nødvendigvis at give den store gevinst.

Derfor skal jobsøgere vide, hvem de vil have forbindelse til, så de undgår at sende anmodninger om netværksvenskaber i blinde.

Et væld af spændende projekter, der venter på dig. Find drømmejobbet nu.

Business og PR ekspert Selena So, som er bosiddende i USA, foreslår i stedet, at man skriver en liste med folk, man vil opnå kontakt med.

Det kan både være verdensstjernerne i industrien, tidligere kollegaer/chefer eller nogle, som du ved har et respektabelt netværk, du kan drage nytte af. En god ide er at ramme alle tre målgrupper.

Du bør dog være realistisk. Elon Musk svarer nok næppe på dit ønske om at oprette forbindelse, bare fordi du sender det gentagne gange. Vælg personer, som du har mulighed for at lære at kende og netværke med.

Du må selvfølgelig gerne sigte efter skyerne, når det drejer sig om dit netværk, men vær forberedt på, at de mest kendte i branchen ikke godkender dig med det samme.

Tilfør værdi

Langt de fleste, som kunne hjælpe dig i din jobjagt, har formentlig allerede et kæmpe netværk. Spørgsmålet er således, hvordan du får adgang til de hellige netværkshaller, når personen allerede har rigeligt med forbindelser?

God gammeldags smiger er fortsat et trofast værktøj til at få nogens opmærksomhed. Du kan for eksempel nævne dem i en relevant opdatering på LinkedIn, hvor du roser deres arbejde inden for et bestemt område.

Stort bud efter ingeniører inden for drift og tilsyn. Er du den rette til jobbet?

Ønsker du en mere direkte facon, har Selena So et tip:

Få fat i personens e-mail, og send ham eller hende en kort tak for deres indsats. Forklar, hvordan det har inspireret og hjulpet dig. Afslut beskeden med at skrive, at vedkommende ikke behøver svare. På den måde slår du fast, at du bare vil lovprise personen for hans/hendes arbejde.

De fleste nyder at få ros, så længe det ikke bliver for kvalmende. Derfor bør du drage nytte af den menneskelige lyst til anerkendelse til at udvide dit netværk.

Networking er for det lange løb

Det nytter ikke at blive ved med at besøge Bill Gates' LinkedIn-profil to uger i træk i håb om at skabe kontakt. Og ligeledes kan du ikke bare bede om hjælp fra bekendte, som du udelukkende har talt med få gange.

Giganter som Gates lægger næppe mærke til samtlige i flokken af mennesker, der vil have deres opmærksomhed. Ligesom mennesker, du knap kender, har mindre tilbøjelighed til at ville give dig en hånd. Networking er derfor langtfra kun en kort spurt. Det er også det lange maratonløb.

Faktisk gælder det både branchekæmper som Bill Gates og ham, du mødte, sidst du var til konference. Det kræver tidsinvestering at få det maksimale ud af sit netværk.

Nøglen er at opbygge et venskabeligt forhold og vinde personens tillid, og derefter kan man have forhåbninger om at benytte hendes netværk til at komme frem i karrieren.