Jobsamtalen: Disse svar ødelægger dine jobchancer

Illustration: pressmaster/Bigstock

Under dit jobinterview kan visse svar kyle dine jobmuligheder på gulvet med lynets hast. Derfor giver Jobfinder dig tre svar, som du aldrig må give under en samtale med din potentielle chef.

Scenariet afspiller sig igen og igen i dit hoved. Din mulige arbejdsgiver stillede dig et sidste spørgsmål, som kom bag på dig,

Du svarede efter bedste evne, men svaret nager dig. Umiddelbart virkede personen tilfreds. Alligevel vender tanken tilbage – hvad hvis mit svar kostede mig jobbet?

Masser af friske jobtilbud. Tjek Jobfinder.

Der skal dog ofte meget til at skræmme en arbejdsgiver væk. Det fremhæver amerikanske Sara McCord, der som rekrutteringsansvarlig har hundredvis af jobinterview i rygsækken.

Få underminerer deres chancer ved at give et middelmådigt svar, men nogle jobsøgere har faktisk formået at afskrække Sara McCord fra at ansætte dem.

Særligt tre svareksempler skal jobsøgende holde sig fuldstændig fra, advarer hun:

Hovmod står for fald

De færreste opnår succes alene. For det meste har enhver succesfuld mand eller kvinde et hold i ryggen, som kan hjælpe med at løfte de nødvendige arbejdsopgaver.

Derfor klæder det ingen at tage ære for andres arbejde eller at undlade at give andre ros for deres indsats.

Efterretningstjeneste, Teknologisk Institut, Skat og mange flere jagter it-folk. Find dit drømmejob.

Hvis du under jobsamtalen bliver spurgt til bestemte projekter, du har arbejdet på, nytter det således ikke kun at fremhæve succeser som dine bedrifter alene. Ligeledes skal du lade være med at nedgøre tidligere kolleger eller konkurrenter til jobbet, du søger. Tal rosende om andre.

Du skal selvfølgelig fortsat fortælle om dine fortjenester, men ved at nævne tidligere kolleger og deres arbejde understreger du, at du er en teamplayer. Og netop det er guld værd for mange virksomheder.

Læg den skudsikre vest fra dig

Som medarbejder er det vigtigt at kende sine forcer og ikke mindst svage sider. Mange HR-ansatte ynder at stille spørgsmål til tidspunkter, hvor du har fejlet.

Dit svar viser, at du kan reflektere og lære af dine fejl, og at du ved, når du har taget forkerte beslutninger.

Stor efterspørgsel på ingeniører inden for drift og tilsyn. Er du den rette til jobbet?

Modsat kan det at undgå at beskrive situationer, hvor du har fejlet, få dig til at virke selvfed og uden evne til at blive dygtigere. Det er dårlige karaktertræk, som indikerer, at du hverken er god på et team eller som individ under en leder.

Lad stereotyper og dårlige jokes blive derhjemme

Begrebet ’hygge-racisme’ prydede i løbet af sommeren avisoverskrifter på Berlingskes hjemmeside. Småracistiske jokes er hverdag for mange danskere, uanset deres etnicitet.

Men når du træder ind af døren til din jobsamtale, bør du lægge stereotyperne fra dig.

Design- og udviklingsingeniører er de mest jagtede på Jobfinder lige nu. Find et job for dig.

Det sender et frygteligt ringe signal at ytre fordømmende bemærkninger under et jobinterview. For det første er arbejdsgiver formentlig ikke enig i dine holdninger. Og for det andet har de færreste lyst til at ansætte en person, der er fyldt med dårlige jokes, som fornærmer flere andre medarbejdere.

Ligegyldigt hvor meget din potentielle chef lader til at ville synge med på de samme ’hygge-racisme-sange’, skal du overhovedet ikke nærme dig området.

Artiklen er inspireret af Sara McCords indlæg på det amerikanske karrieresite The Muse.