It-ingeniør: Sådan gik jeg fra specialist til direktør

Foto af DIS: Tidligere var ingeniørerne hos DIS meget bredt funderet inden for forskellige discipliner. I dag er der blevet mere plads til specialisering, i takt med at opgaverne er blevet større. Illustration: DIS (Dansk Ingeniør Service)

Anne-Sofie Nielsen, it-direktør hos nemlig.com, blev leder ud af det blå. Men hun voksede med opgaven og erfarede, at hun kunne bevare sin grundlæggende fascination for teknologiske udfordringer og fremskridt og kombinere det med glæden ved at lykkes gennem holdet.

Da Anne-Sofie Nielsen i 2010 blev tilbudt stillingen som udviklingschef i software-virksomheden Kapow som følge af en organisationsændring, kom det i nogen grad bag på hende. Efter fem år som udvikler efter uddannelsen til it-ingeniør befandt hun sig stadig godt i specialistrollen, men den administrerende direktør havde bidt mærke i den dengang 30-årige it-specialist.

På jagt efter nye udfordringer? Tjek Jobfinder.

»Jeg havde slet ikke set muligheden for et lederjob komme, men jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville sige ja,« fortæller hun.

Siden blev hun forfremmet hos Kapow ad flere omgange, før hun for to år siden fik stillingen som it-direktør i virksomheden nemlig.com. Men først skulle ledelses­delen læres fra bunden, og hun skulle finde sig selv i den uvante lederrolle.

»Jeg skulle være leder for mine hidtidige kolleger, og det føltes lidt akavet. Vi snakkede om det – jeg var åben omkring, at det var nyt for mig og meget skulle læres. Først og fremmest skulle jeg vænne mig til, at folk omkring mig lyttede på en anderledes måde og tillagde mine ord en anden betydning og opmærksomhed.«

De tidlige erfaringer

Anne-Sofie Nielsen erfarede flere ting i den tidlige fase. Dels at det var mest praktisk at flytte i eget kontor, så der kunne være fred omkring samtaler med medarbejderne og samtidig symbolsk markere rolleskiftet.

Dels at meget skulle opfindes undervejs for at finde balancen mellem ledelsesopgaver og udviklingsarbejdet, som hun stadig var en del af.

Stort behov for friske folk i it-brachen. Find det rette job for dig.

Dels at man også som leder nogle gange må stå ved, at man ikke kender svarene, men vil gøre sit bedste for at hjælpe.

Og dels at ledelse også var skægt og rummede mange udfordringer, som mindede om det, der i sin tid drev hende til at blive ingeniør, nemlig kontakten til mennesker, at løse problemer og levere resultater.

»Som specialist har man sin faglighed, og ens resultater er meget konkrete og målbare. Som leder er succesen mere indirekte, her handler det om at lykkes gennem andre, at lykkes gennem holdet. Det er vidt forskellige krav og en anden tilgang, men begge dele har givet mig samme glæde, når det fungerer.«

Hun konstaterede også undervejs, at det ville være gavnligt at supplere de praktiske erfaringer med en dybere teoretisk viden om ledelse.

Dygtige ledere kan være svære at finde. Er du den rette til jobbet?

»Der var mange ting, jeg ikke vidste i den første tid om kravene i ledelsesopgaverne. På den front er jeg blevet klogere, og ikke mindst har jeg lært at afsætte tid til at reflektere over de ting, der sker i hverdagen, og hvordan de skal løses.«

Også Juliane Marie Neiindam, formand for Ansattes Råd i IDA, vurderer, at den faglige indsigt kan være en stor styrke for lederen.

»Vores undersøgelser viser, at ni ud af ti ingeniører stadig bruger deres faglighed som ledere. Deres fordel er, at de kender processerne indgående. Men det er en forudsætning, at man ikke fortaber sig i detaljer, men i stedet har sit fokus på at få teamet til at fungere og præstere optimalt,« siger hun.

Seneste job

Daglig lederHelicopter Wing Karup
Erfarne konstruktionsingeniørerSøren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
IKT-KoordinatorVejdirektoratet
Commissioning EngineerISC Rådgivende Ingeniører A/S
Driftsleder til vejområdetVordingborg Kommune