Iransk datalog forlader job i it-firma i frustration

It-virksomheden Tradeshift har netop mistet en nyansat specialist, der har valgt at forlade landet på grund af regeringens udlændingepolitik. »Jeg er bekymret over, om vi kan blive ved med at tiltrække specialister,« lyder det fra Tradeshift-medstifter.

Regeringens politik og den offentlige debat om flygtninge rammer ikke kun den tilsigtede målgruppe. Arbejdsimmigranter, som bringer efterspurgte evner til Danmark, kan også føle sig truffet.

Det gjorde Ali, der havde fået arbejde i den internationale it-virksomhed Tradeshift med hovedsæde i Danmark.

Hold øje med de nyeste stillinger inden for it på Jobfinder

Den iranskfødte arbejdsimmigrant sagde imidlertid sit job op i begyndelsen af januar, da hans søster ikke kunne få visum til at besøge ham i Danmark. Kombineret med den hårde tone i flygtninge- og udlændingedebatten fik det bægret til at flyde over.

Den følelse fik Ali til at annoncere sin flytning over sundet til Sverige, hvor han har fået et andet jobtilbud. Her håber arbejdsimmigranten at kunne modtage besøg af sin søster og opleve mindre stigmatisering.

Hændelsen motiverede medstifter af Tradeshift Mikkel Hippe Brun til at skrive en kommentar i gårsdagens Berlingske, hvor han anfægter regeringens flygtningepolitik.

»Vi skrev indlægget i frustration, fordi den førte politik og tonen i den offentlige debat kan gøre livet surt for udlændinge, der arbejder i Danmark. Ali er ikke engang en del af den målgruppen, som den politiske debat drejer sig om, men han følte sig personligt ramt,« fortæller Mikkel Hippe Brun til Ingeniøren.

Danmark har brug for specialister

Efterspørgslen på specialister inden for it-branchen er stor og stadigt voksende. Netop derfor mener medstifteren, at det kan blive et problem for Danmark, hvis den polariserede debat fortsætter, og reglerne for immigration af højtuddannede til landet strammes.

»Som dansker er jeg bekymret for, om vi kan blive ved med at tiltrække specialister og højteknologiske virksomheder. I fællesskab skal vi i Danmark være gode til at lokke de rigtige specialister til landet,« fastslår Mikkel Hippe Brun og fortsætter:

»Jeg håber, at vi med vores kommentar kan skabe lidt debat om, hvordan vi skaber gode vilkår for dygtige indvandrere og flygtninge.«

Læs også: Udvist ingeniør-Marius gør comeback i Danmark

Selvom stifterne ønsker at bevare deres danske afdeling og bidrage til det danske samfund, kan Tradeshift blive tvunget til at udvide deres udenlandske afdelinger frem for den danske, hvis ikke de kan lokke arbejdskraften til Danmark.

»Der er en stigende global kamp om arbejdskraften, så kan vi ikke få medarbejdere her i København, må vi naturligvis ansætte dem et andet sted. Det er specialister, som vi er på jagt efter,« påpeger han.

En prognose fra Dansk Industri fra sidste år viser, at it- og elektronikområdet i 2020 vil komme til at mangle 3.000 specialister.

Læs også: Dansk Industri udgiver vejledning til at rekruttere internationale medarbejdere

Mikkel Hippe Brun pointerer, at med Alis udrejse mister Danmark ikke kun en kløgtig hjerne, men også en topskatyder. Penge, som den danske stat nu må undvære.

Bundlinjen skal være i balance

Argumenterne fremført i kommentaren hviler på økonomisk og pragmatisk tankegang frem for følelser, understreger Mikkel Hippe Brun, der også er administrerende direktør for Tradeshifts afdeling i Kina.

Han håber, at indlægget kan tilføre debatten om flygtninge og udlændinge perspektiv i forhold til mulige konsekvenser. I sidste ende kan det skade bundlinjen i Danmark, hvis ikke dygtige it-specialister og internationale virksomheder vil bosætte sig inden for den danske skattegrænse, påpeger han.

»Man kan synes om den symbolske politik, som man vil, men den har en effekt – også selvom det måske bare er en bivirkning. Det skal politikere og opinionsfolk være opmærksomme på.«

Læs også: Udvist pakistansk it-ingeniør kan ende som rengøringsassistent i Sverige

Ali accepterede et jobtilbud fra Tradeshift i november 2015, men kort tid efter sin første arbejdsdag i begyndelsen af januar afleverede iraneren sin opsigelse. Før sin korte ansættelsestid i Tradeshift arbejdede han med digital videobehandling samt streaming.

Ali har en master i computer science - A.I. (artificial intelligens) og billedbehandling.

Ingeniøren har udeladt Alis efternavn efter forespørgsel fra Tradeshift.