Ingen panik – over 70 åbne ingeniørstudier

Hvis det glippede med ønske-ingeniøruddannelsen, er der stadig masser af muligheder for at komme i gang med en diplom- eller civilingeniøruddannelse i år.

Politikerne og erhvervslivet har længe sukket efter flere unge ingeniører, og med 5.282 optagne i år på de danske ingeniøruddannelser har interessen for faget aldrig været højere.

Det samme kan siges om udbuddet af de enkelte uddannelser på de fem universiteter, der tilbyder ingeniørfaget. Det betyder, at det med lidt geografisk og faglig fleksibilitet stadig er muligt at gå ingeniørvejen i år, hvis der ikke var plads på ens oprindelige drømmestudie.

Alene på Aarhus Universitet er der i skrivende stund hele 31 civil- og diplomingeniøruddannelser åbne for optag. For Aalborg er tallet 30, mens Syddansk Universitet kan tilbyde 17 forskellige ingeniøruddannelser til de næste ugers anden runde for optag af studerende.

Læs også: Overblik: Alle ingeniørretninger med optag og kvotienter

Du kan altid skifte senere

Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen, mener, at det er vigtigt at signalere, at der findes en række gode ingeniøruddannelser i hele landet på tværs af studieretning og uddannelsessted. Men vigtigst af alt skal man gå efter det, man finder spændende, og ikke lade sig forvirre af de mange muligheder.

»Hvis jeg skal give et råd til nogen, så gå i den retning, du synes er mest interessant. Du kan altid skifte lidt rundt, når du først er inde i systemet, så tag det med et gran salt, om du vælger fuldstændig rigtigt fra start,« siger hun.

»Uanset hvilken retning man vælger, er grundsubstansen i ingeniørfaget, at du anvender din viden konkret. Du kan bruge det til at skaffe rent drikkevand, bygge vindmøllevinger og uendelig mange andre ting. Det er alt andet end matematik for matematikkens skyld,« siger Frida Frost.

Læs også: Så mange har søgt ind på ingeniøruddannelserne

Ser man på efterspørgslen og de ledige pladser, kan det betale sig at prøve igen, hvis man har en idé om, hvad man går efter og gerne vil i gang, siger Bo T. Andersen, leder af Ingeniøruddannelserne på Syddansk Universitets kommunikationsenhed.

»Hvis man blev afvist, men har motivationen og stadig vil læse noget lignende hos os, vil vi meget gerne studievejlede personen til en ledig uddannelse. Mangler man kompetencerne, er vores anbefaling altid, at man opkvalificerer sig,« fortæller han.

Han råder i den forbindelse ansøgerne til anden runde til først at søge vejledning om deres muligheder og interesser.

»Bliver man eksempelvis afvist på Interaktivt Design, kan vi anbefale en uddannelse som Integreret Design, der ligger tæt op ad. Er ens interesse mindre fagspecifik og bredere teknisk funderet kunne Produktionsteknologi måske være en mulighed,« siger han.

Som de andre universiteter kører Syddansk Universitet hvert år kampagner i august som led i anden runde-optaget frem mod studiestart. Her er det håbet, at mange af de resterende pladser når ud til de ansøgere, der har interessen på plads.

»I løbet af august forsøger vi at gøre folk opmærksomme på, at hvis de er afvist, kan de søge andre muligheder. Det gør vi især opmærksom på via de sociale medier,« siger Bo T. Andersen.

Stort optag på DTU

I kontrast til de fire andre universiteter, der udbyder ingeniøruddannelser, står DTU i Lyngby. Her var optaget i år så højt, at der kun er ledige pladser tilbage på én enkelt af diplomingeniøruddannelserne, nemlig Trafik og Transport.

Læs også: DTU bliver fyldt: Rekordstort antal nye ansøgere

For hele landet er optaget på civilingeniøruddannelserne steget med 77 procent og diplomingeniøruddannelserne med 99 procent siden 2007. For alle de videregående uddannelser er tallet 49 procent for samme periode.

Se Uddannelsesministeriets liste over ledige pladser på alle landets videregående uddannelser. Listen opdateres løbende, i takt med at pladserne fyldes op.

Har man ikke søgt optagelse på et studie endnu, kan man også nå at komme ind på en ledig plads, så længe man opfylder adgangskravene.

Seneste job

Senior Project Manager MAN Diesel & Turbo
Senior Contract Manager Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
Technical Sales and Service Coordinator GEA Process Engineering A/S
Process Excellence Manager Chr. Hansen A/S