I Udkantsdanmark får du topchefens opmærksomhed

Skive Kommune og byens erhvervsliv sætter ind på alle fronter for at tiltrække ingeniører og andre højtuddannede, men det er først og fremmest de faglige udfordringer, der skal lokke ingeniørerne til, vurderer virksomhederne.

Midt på torvet i Skive står et hus, som skal få højtuddannede til at vove springet og tage job i en af kommunens mere end 2.200 virksomheder. KIS Huset (Karriere i Skive) har 13 små lejligheder beregnet for studerende eller nyansatte medarbejdere, der lige får lov at snuse til byen, inden de beslutter sig for at blive.

KIS Huset, der blev indviet i august 2014, er en af de mere håndgribelige aktiviteter, byen har sat i værk for at lokke veluddannet arbejdskraft til Vandkantsdanmark, som det kaldes her på egnen. Kommunen står desuden bag en kampagne, Rent liv på Skiveegnen, hvor blandt andet en reklamevideo skal sælge området til især børnefamilier, der længes efter mere plads, nærvær og natur.

Find de nyeste job i Midtjylland på Jobfinder

Men der er også hårdt brug for flere nye borgere. I begyndelsen af marts offentliggjorde kommunen en undersøgelse, der viser, at hver femte virksomhed i kommunen forventer at hyre nye medarbejdere i løbet af det kommende år. Det er en udfordring, der må tages alvorligt, særligt når det gælder højtuddannede, mener Arne Lindgren (V), formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget:

»Vi kalder os produktionsdanmark, men hvis virksomhederne skal overleve, skal de være med på videnområdet. De virksomheder, der klarer sig godt, er dem med et højt videnniveau,« siger Arne Lindberg.

Fjerner barriere for at flytte til byen

Siden indvielsen af KIS Huset har virksomheden Vikan, der udvikler og producerer rengøringssystemer til hele verden, allerede haft tre medarbejdere indlogeret i huset, fortæller Global Supply Chain Director Peter Møller:

»KIS Huset fjerner en af de store barrierer for at flytte til Skive, fordi folk får et sted, hvor de hurtigt kan flytte ind og flytte ud. Om det gør en forskel, er svært at sige, men det er noget, der vejer på positivsiden,« siger han.

Kun 3 af de 225 medarbejdere er ingeniører, men når Vikan ikke har store problemer med at skaffe de rigtige folk, skyldes det nok rettidig omhu, antyder Peter Møller:

»Det sidste stykke tid har vi sørget for at skabe muligheder for højtuddannede, som har set spændende ud, så de kan trives her og bidrage til virksomheden,« forklarer han.

En af dem er civilingeniør Bjørn Clemensen, som skrev sin specialeopgave i virksomheden og rykkede ind i KIS Huset imens. Da han var færdig med specialet om involvering af slutbrugere i produktudviklingen, fik han tilbud et job som produktudviklingsingeniør:

Læs også: Han gav Skive en chance – og fik direktørens lejlighed

»Vores kunder kræver bedre løsninger, og derfor skal vi kunne gå ind i en mere kvalificeret dialog. Det kræver større kompetencer, og derfor er vi hele tiden på udkig efter dygtige ingeniører,« fortæller Peter Møller.

Mental indstilling

Skov A/S er også en af de 31 virksomheder i kommunen, der står bag KIS Huset, og virksomhedens udviklingschef, Jesper Mogensen, hilser både det og den nye reklamevideo velkommen:

»Vi skal italesætte, at regionen er attraktiv at bosætte sig i, så alt, der kan profilere den positivt, har en effekt, men hvor stor har jeg svært ved at kvantificere,« siger Jesper Mogensen.

Virksomheden vokser støt, og det samme gør behovet for ingeniører. For 15 år siden, da Jesper Mogensen begyndte i Skov, var der 5-6 ingeniører. I dag er der mere end 30, og han forventer at skulle hyre mellem to og fem ingeniører om året de kommende år.

»Alt tyder på, at vi bliver mere ingeniørtunge. De produkter, features og services, vi leverer, bliver mere og mere ingeniørtunge,« forklarer han.

Læs også: Skive lokker ingeniører med bolig på Rådhuspladsen

Med sin placering i Glyngøre, 20 km fra Skive, skulle man tro, at det var mere end almindeligt bøvlet at tiltrække nye medarbejdere, men så er det heller ikke værre, mener Jesper Mogensen:

»Har man først valgt at komme til Skive og omegn, er det ikke et problem. B&O ligger i Struer, som er endnu længere væk. Det er mere en mental indstilling,« vurderer han.

Til et ingeniørjob kommer der normalt omkring 15 ansøgere, hvoraf 2-3 er relevante. Hvis det kun bliver til en håndfuld og ingen med de helt rigtige kvalifikationer, finder de den nye medarbejder gennem et rekrutteringsbureau eller prøver gennem netværket:

»Når jeg snakker med kolleger i andre virksomheder – uanset om de er store og ligger i Hovedstadsområdet, kan jeg hører, at vi ikke har det meget sværere end dem med at få de rigtige profiler.«

Får topledelsens opbakning

Alligevel er det en udfordring for Skov at være relativt ukendt og ligge et stykke fra uddannelsesbyerne. Det er årsagen til, at virksomheden gladeligt åbner dørene, når en universitetsstuderende beder om at skrive kandidat- eller ph.d.-projekt i virksomheden. Netop nu er en ph.d.-studerende i gang med et projekt om brug af big data. Derudover deltager de i statsstøttede forskningsprojekter, f.eks. gennem Innovationsfonden, for at blive et kendt ansigt i forsknings- og universitetsmiljøet, forklarer Jesper Mogensen:

»Det kan godt være, at de studerende ikke hører om de initiativer, men når vi får lokket folk til samtale og fortæller om det, kan det være en afgørende faktor for, at de siger ja, fordi de forstår, at arbejdet ikke bare lugter af gris eller kylling, men handler om at arbejde med avanceret teknologi. De er jo typisk det, der tænder en ingeniør,« siger han.

Peter Møller fra Vikan er enig og tilføjer, at arbejdsmiljøet også spiller en vigtig rolle, hvis man skal have de specialestuderende til at fortsætte i et fast job. Her er det en fordel at være en mindre virksomhed:

»Vi er ikke særligt hierarkisk opbygget. Her får de unge lynhurtigt topledelsens opmærksomhed. Man lægger mærke til, hvad de gør, og er ikke bange for at give dem et ansvar. Vi pakker dem på ingen måde ind,« siger Peter Møller.