Hver anden ingeniørstuderende vil droppe kandidaten, hvis SU bliver skåret

IDA advarer regeringen mod at omlægge SU-systemet. Det vil forværre ingeniørmanglen, lyder det.

OPDATERET MED EN PRÆCISERING AF REGERINGENS UDSPIL: Lidt over halvdelen af de studerende på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser vil overveje at stoppe efter deres bachelor, hvis de mister SU-retten og i stedet skal låne et tilsvarende beløb.

Det fremgår af en rundspørge, som Ingeniørforeningen har foretaget blandt godt 1.000 studerende.

Politikerne bør derfor tænke sig om en ekstra gang, inden de ændrer på SU’en, sådan som der er lagt op til i regeringens 2025-plan, der netop er offentliggjort. Her foreslås en omlægning af studiestøtten fra midten af 2019, så SU-stipendier og rentefrit SU-lån hver udgør halvdelen af det samlede beløb, de studerende får til rådighed:

»Hvis hver anden på ingeniørstudierne og de naturvidenskabelige uddannelser ikke vil læse videre på baggrund af ændringer i støtten, kan vi stå tilbage med store problemer. Derfor nytter det ikke noget, hvis en ændring af SU’en vil føre til, at færre unge vælger at læse til eksempelvis civilingeniør,« siger Carsten Eckhart, formand for IDAs Uddannelses- og Forskningsudvalg.

I IDAs undersøgelse, er der spurgt til et forslag, som tidligere har været fremme, hvor SU-stipendiet skulle begrænses til tre år, mens kandidatdelen skulle finansieres med SU-lån til en lav rente. Det forslag, regeringen nu spiller ud med giver 4.300 kroner i SU pr. måned med mulighed for at låne yderligere 4.300 kroner. I dag er SU'en på 5.941 kroner pr. måned før skat, mens man kan låne 3.040 kroner.

Med en ændring af SU-systemet kan konsekvensen blive alvorlig for de virksomheder, der har hårdt brug for ingeniører, påpeger Carsten Eckhart.

Han henviser til en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the Future, som viser, at der allerede i 2025 vil mangle 9.300 ingeniører og 4.200 naturvidenskabelige kandidater.

Carsten Eckhart kalder SU en succeshistorie:

»Den medvirker til at sikre, at uddannelsesvalg ikke afhænger af forældrenes punge, men af de unges evner og lyst. Med SU-systemet har vi også et uddannelsessystem, der er åbent for alle – uafhængigt af økonomiske og social baggrund. Det skal vi værne om. Derfor er forslaget om at omlægge SU på kandidatdelen til lån en farlig vej at gå,« mener han.

Ifølge en undersøgelse, som Userneed har foretaget for IDA, er 73 procent af befolkningen på linje med IDA. De erklærer sig nemlig ’helt uenige’ eller ’uenige’ i et tænkt forslag om at sætte SU-perioden ned til tre år og erstatte SU på kandidatdelen med lån.

I en kommentar i Berlingske konkluderer Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, sammen med sine kolleger fra Dansk Magisterforening og Djøf, at ’vi ganske enkelt ikke har råd til at droppe SU’.

Ifølge de tre AC-formand er de øgede udgifter til SU et resultat af, at flere unge har valgt at tage en uddannelse helt i tråd med politikernes ønske. Samtidig understreger de, at SU’en en investering i samfundets fremtidige velfærd:

´SU til den enkelte kommer mange gang igen i form af det øgede skatteprovenu, som opnås i kraft af de jobs, som uddannelsen åbner for. At hævde, at de øgede SU-udgifter er et problem, svarer derfor til at foretrække, at de unge står i kø til ufaglærte eller dårligere betalte jobs, ende dem, uddannelsen leder til.’