Hollywood kan hjælpe mennesker til at acceptere robotter

Universitetstudie viser, at de mennesker, der ser film, hvor mennesker og menneskelignende robotter arbejder sammen, i højere grad er villige til at acceptere at dele hverdagen med robotter

Vil du have mennesker til at slappe af og acceptere daglig kontakt med robotter, skal du bare vise dem film, hvor mennesker og menneskelignende robotter omgås hinanden på venlig fod.

Bliv direktør for en robotvirksomhed

Det viser en undersøgelse i forskningsafdelingen ved Ars Electronica Futurelab i den østrigske by Linz, skriver Wall Street Journal.

Forskerne under ledelse af chefen for robopsychology, Dr. Martina Mara, lod 56 studerende anføre deres følelser vedrørende humanoide service robotter efter, at halvdelen af gruppe så sciencefiction filmen "Robot & Frank", hvor en af hovedpersoneren er en robot, mens den anden halvdelen så den romantiske sci-fi komedie "Safety Not Guaranteed", hvor der ikke medvirker robotter.

Vil du arbejde med robotteknologi i verdensklasse

Følelser for robotter

Resultatet, der er præsenteret i the journal of Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts, viste entydigt, at den gruppe, der så filmen med robotten, var mere tilbøjelig til at tillade robotter i ældreplejen. Men ifølge Dr. Mara vil resultatet umiddelbart kunne overføres til at gælde alle former for humanoide service robotter. Og årsagen er ifølge hende, at de, der ser en film med en robot, har lettere ved at forbinde teknologien med følelser og drage sammenligninger med deres personlige liv.

»Vi er tilbøjelige til at tro, at vores holdninger og adfærd er baseret på rationelle fakta-baserede argumenter, men vi bliver påvirket langt stærkere af de historier, vi hører. Historierne kan give mening til det ukendte,« siger Dr. Mara. Og netop produkter som huanoide servicerobotter bliver på samme måde som for eksempel selvkørende biler og pakkeleverende droner vækker manges bekymring, skepsis og direkte frygt, mener hun.

Historier gør Japan mere positiv end Vesten

Undersøgelsen viser, at folks reaktion tilvirkelighedens robotter kan blive positivt påvirket af at se robotter på film, men selvfølgelig spiller bredere kulturelle faktorer også ind, siger hun.

Forbindelsen mellem science fiction og vores holdning til udviklingen i den virkelige verden betyder mere, end vi tror, mener Dr. Mara.

»I Japan, hvor mange er vokset op med fortællinger om super-venlige robotter, har befolkningen typisk en mere positiv holdning til humanoide robotter end i Nordamerika og store dele af Europa, hvor robot-karakterer i film ofte optræder fjendtligt over for menneske«t, siger hun.

Seneste job

Structural EngineerSiemens Gamesa Renewable Energy
Anerkendt statikerArkitema Architects K/S
Materials Engineer (Casting Specialist)Siemens Gamesa Renewable Energy