Google, Facebook og Microsoft slås om ung amerikaner med fortid i Danmark – få hendes otte bedste karriereråd

Illustration: Jessica Pointing

Hvordan får du verdens største it-virksomheder til at slås om dig? Læs, hvad en ung, talentfuld amerikansk kvinde har gjort for at komme øverst på it-giganternes ønskeliste, og lad dig slå omkuld af hendes imponerende CV.

Normalt kan de internationale kæmpevirksomheder Google, Facebook, Microsoft og Goldman Sachs vælge og vrage mellem unge, håbefulde kandidater, der drømmer om at gøre karriere på en af verdens mest prestigefyldte arbejdspladser.

I 22-årige Jessica Pointings tilfælde er situationen lige modsat. Den unge amerikanske kvindes studier i København og et særligt flair for blandt andet kvantecomputere har givet hende frit valg blandt virksomheder, som de fleste andre kun drømmer om.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek Jobfinder.

Jessica Pointing skiller sig blandt andet ud ved at have opbygget et imponerende CV, hvor en kombineret bachelorgrad i fysik og computerscience fra Massachusetts Institute of Technology og Harvard University samt fire år på Copenhagen International School er blandt ingredienserne i den cocktail, der har lokket de mange firmaer til.

Der er stor efterspørgsel på it-folk. Tjek de nyeste opslag.

Men en liste af gode skoler gør det ikke alene, er læren af den unge komets karriere. Der skal mere til. Og der er ingen smarte genveje.

Den unge amerikaner leverer eksklusivt til Jobfinder sine otte tips til at sætte kurs mod høje karrieremål allerede som studerende:

1. Knofedt forældes ikke

Mange er ikke villige til at gå den ekstra mil i forsøget på at imponere deres arbejdsgiver eller i jagten på det gode CV.

Derfor kan du få et forspring ved at være en arbejdshest, fremhæver Jessica Pointing.

Gode muligheder for studerende. Se de nyeste jobtilbud.

»Du kommer ikke til at præstere noget særligt uden at arbejde hårdt. For at blive en af del af de få med et drømmejobbet skal du være villig til at gøre det, som flertallet ikke vil,« fastslår hun.

Hun anbefaler at læse biografien om Elon Musk skrevet af Ashlee Vance, hvis du savner eksempler på, hvad hårdt arbejde kan føre til.

2. Prioriter din tid

Du skal passe på ikke at brænde ud. Giver du konsekvent du dit alleryderste, hver eneste gang du har en opgave, risikerer du at løbe tør for overskud.

»Du bør ikke give dig selv 110 procent, hver gang du påtager dig en opgave. I stedet bør du prioritere og vælge, hvad der fortjener din tid, og hvad der ikke gør,« forklarer Jessica Pointing.

Design- og udviklingsingeniører er fortsat i høj kurs. Find dit drømmejob.

Hun foreslår at skrive en liste over de områder, du beskæftiger dig med i løbet af en uge, som arbejde, skole og hobbyer. Regn så på, hvor lang tid de enkelte aktiviteter koster dig af ugens begrænsede timer.

Metoden benyttede Jessica Pointing selv, mens hun studerede. Her var hun nødt til at fravælge noget af det, hun havde engageret sig i, fordi der simpelthen ikke var nok timer i døgnet.

3. Slib dine albuer runde og bløde

Den talentfulde kvinde understreger, at du ikke absolut skal spidse dine albuer til og tvære dem ind i siden på dine kolleger eller studiekammerater. Vejen op ad karrierestien kræver, at du behandler dine medmennesker med respekt og omtanke.

»Det er vigtigt at respektere folk omkring dig og beholde dine gode værdier. Der er ingen, som er bedre end dig, men du er heller ikke bedre end nogen andre,« pointerer Jessica Pointing.

4. Sæt specifikke mål

Chancen for at nå til toppen er større, hvis du ved, hvilken top du vil bestige.

Derfor er det vigtigt at sætte mål for sig selv. Men frem for at ville blive bedre til eksempelvis at kode bør du lægge vægt på målbare målsætninger, fremhæver Jessica Pointing.

Stort behov for fagfolk inden for drift og tilsyn. Se dine muligheder.

Hun foreslår at bruge S.M.A.R.T-goals: specifikke, målbare, opnåelige, relevante og rettidige mål (specific, measureable, attainable, relevant and timely).

5. Modtag forandringer med åbne arme

Det er fornuftigt at have planer for de kommende uger, måske endda måneder, men på langt sigt er det umuligt at forudsige fremtiden, siger den unge amerikaner.

Der kan således være uventede muligheder, som pludselig tilbyder sig, hvor man skal være klar til at gribe chancen.

»Undgå at vær så fokuseret på én bestemt karrieresti, at du overser andre muligheder. Man bør altid være åben for forandring og parat til at tilpasse sig forskellige situationer.«

6. Læs dig klogere

Læs om ledelse, læs om selvudvikling, læs om at begynde dit eget firma. Der er tonsvis af bøger, som bare venter på at blive læst og lært af.

Rådet fra Jessica Pointing er derfor at udnytte den enorme viden, der ligger tilgængelig for dem, som er villige til at bruge tiden.

Stor efterspørgsel på it-udviklere. Se dine muligheder.

»Der er ufattelig meget viden i verden, og læsning gør, at du kan drage nytte af den,« påpeger hun.

Du kan for eksempel melde dig ind i bogklub eller hente lydbøger, du kan lytte til, mens du tager opvasken.

7. Fordyb dig i dig selv

Sæt tid af til at reflektere.

»Hvordan skal du blive ved med at forbedre dig, hvis du ikke holder styr på, hvad du vil forbedre?« spørger Jessica Pointing. Derfor opfordrer hun til, at du i løbet af dagen eller ugen giver dig tid til tænke over dine handlinger og adfærd.

Du kan for eksempel bruge en dagbog til formålet, men Jessica Pointing anbefaler også, at du kigger på denne hjemmeside.

Den tilbyder en guide til at vurdere din succes i det forgangne år og leverer råd til, hvordan du bedre kan nå dine mål for det indeværende år.

8. Handling er bare bedre end ord

Det nytter ikke at vente på, at andre løser dine udfordringer eller hiver dit projekt i land, fremhæver Jessisa Pointing:

»Hvis der er et problem, der irriterer dig, eller du har en fed ide, så gå selv i gang. Lad være med at vente på, at andre komme og klarer ærterne.«

Se Jessica Pointings imponerende CV og besøg hendes hjemmeside.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang den 22. februar 2017). Jobfinder udgiver nogle af de bedste historier fra 2017 mellem jul og nytår samt i januar .