Fremtidens jobsamtale kan starte med din videopræsentation: Sådan gør du

Illustration: AndreyPopov/Bigstock

I et jobmarked, der bliver stadig mere internationalt, kan skridtet mellem en jobansøgning og en jobsamtale være et ønske fra arbejdsgiveren om at se dig i en videopræsentation. Her er nogle gode tips til at få dig til at fremstå professionelt

Rekrutteringen af ny arbejdskraft vil tage nye former i de kommende år.

Det mener adm.dir. Christina Just fra Capax, der er Danmarks førende konsulent- og rekrutteringsvirksomhed inden for ingeniør og IT-specialister i Danmark.

Start jobsøgningen her

Den traditionelle metode med virksomheden slår et job op, modtager en række ansøgninger, som den læser igennem, udvælger en mindre gruppe til jobsamtaler og vælger sin foretrukne ud af denne gruppe vil blive suppleret med nye metoder.

Adm.dir. i Capax, Christina Just, forudser, at stadig flere jobsøgende vil blive mødt med krav om en kort videopræsentation eller nogle spørgsmål, som skal besvares på video Illustration: Lasse G. Jensen

Blandt andet er hun overbeivst om, at det om få vil være almindeligt for de større virksomheder at benytte sig af nye digitale løsninger, hvor kandidaterne udvælges ud fra en række formelle kriterier fastsat af arbejdsgiveren. De digitale løsninger betyder også, at de spørgsmål, som kandidater måtte have til en virksomhed som udgangspunkt besvares af en computer.

»De fleste af de spørgsmål, som kandidaterne stiller, er alligevel de samme,« som hun siger.

Video vinder frem

Ydermere vil virksomhederne i et internationalt arbejdsmarked i stigende omfang screene finalefeltet via video-præsentationer, forudser hun.

Kandidaterne vil i stigende omfang opleve, at de kan blive tilsendt et link til en videooptager på nettet, hvor de bliver bedt om at svare på et par spørgsmål. Formålet er blandt andet at virksomheden kan tjekke deres sprogkundskaber og udvalgte faglige kvalifikationer, inden den går videre til de mere tidskrævende jobsamtaler, der så ofte vil foregå på Skype. En video-screening giver simpelthen et bredere indtryk af kandidaten, inden virksomheden udvælger finalefeltet, siger hun.

Fordelen ved videolinks er, at kandidaten selv kan vælge, hvornår han eller hun vil svare på spørgsmålene, og derfor kan gøre det på et tidspunkt, hvor der er ro, og hvor man føler sig godt tilpas. Ulempen er, at videoskærmen har tilbøjelighed til at forstørre det indtryk, kandidaten giver, og derfor er det vigtigt, at han eller hun tænker på det indtryk man efterlader på skærmen.

De gode eksempler

På nettet (læs: youtube.com) kan man finde nogle simple tips, der vil hjælpe de fleste til at ikke at begå de mest klassiske fejl - så som ikke at kigge ind i kameraet eller optage foran en rodet eller urolig baggrund.

Tjek for eksempel denne korte video fra jobrådgiverne "30secondscv.com", hvor du får fire grundlæggende tip på under to minutter til at gøre et godt indtryk.

Eller tjek den erfarne amerikanske video- og præsentationscoach Tom Bruno, der har opsamlet en række tip til, hvad du ikke skal gøre.

Skulle du have lyst til at se, hvordan det gøres til topkarakter, så lad dig inspirere af Mark Leruste, hvis video-cv gik viralt i 2012.

Eller du kan vælge at gå all-in, som legendariske Barney Stinson gjorde det allerede i 2009.