Forfremmet: Tre fatale fejl mange begår

Mange begår tre typiske fejl, når de stiger op ad karrierestigen. Sådan undgår du at falde i forfremmelsesfælderne.

En forfremmelse er et solidt skulderklap. Dine resultater har imponeret, din personlighed vundet hjerter, og du har måske endda ladet din indre leder stråle.

Men ligegyldigt hvor dygtig du er, må anerkendelsen og forfremmelsen ikke stige dig til hovedet.

Masser af nye job hver dag. Find dit drømmejob.

Lader du dit ego overtage, kan du risikere at miste jobbet hurtigere, end du har scoret det. Usikkerhed og nervøsitet kan ligeledes fratage dig magten til at være en overbevisende leder.

Faktisk går særligt tre fejl ofte igen, når folk ryger op i ledelseshierarkiet. Det skriver karrieresitet The Muse.

1. Ingen kan lide ’Kloge-Åge’

En større løncheck og ros fra den øverste leder kan let gøre, at du løfter dig selv op på en piedestal. Du føler, at du kan bokse igennem betonmure og svare på samtlige spørgsmål, du stilles over for.

Men sandheden er, at især chefer har brug for et hold, som de kan løfte med i fællesskab. Ingen kan klare alle opgaver selv.

Spændende nye udfordringer inden for ledelse. Tjek Jobfinder.

Desuden bryder de færreste sig om folk, der tager æren for andres arbejde og træder på andres viden eller erfaring. Som leder handler det om at drage nytte af de ressourcer, man har til rådighed, og få medarbejdernes potentiale til at blomstre.

For at undgå at falde i den selvfede chef-rolle skal man huske at inddrage holdets spillere og aktører. Vær derfor inkluderende og lydhør.

Ledere kan for eksempel stille endnu flere spørgsmål, end de plejer, når det er relevant. Eller bruge ideer, som dine kolleger kommer med. Formålet er at understrege, at du fortsat er en holdspiller.

De fleste er langtfra for gode til at vokse både fagligt og socialt – også de ledere, der har ansvar for ansatte.

2. Træk vejret dybt

Forfremmelse medfører ofte større ansvar, større projekter og flere ansatte. Det betyder, at dit arbejde kan blive mere synligt for den øverste ledelse og ikke mindst resten af firmaet.

Mange modtager derfor den anerkendende forfremmelse med angst og nervøsitet.

Det er derfor vigtigt at huske på, at man har fortjent sin stigning i graderne. Ledelsen tror på, at du kan føre firmaet fremad.

Bredt udvalg af projektstillinger. Find dit drømmejob.

Alligevel kan frygten for at svigte tiltroen vokse sig stor, men heldigvis er der råd at hente:

Fokuser på dybe vejtrækninger, hvis du er ved at stresse dig selv med unødvendige bekymringstanker. Alternativt kan du holde en kort pause og gå en tur. Eller lytte til din yndlingssang. Mulighederne er mange.

Det tager fleste tager lidt tid at vænne sig til nye roller og ansvar, så ro på. Det skal nok gå – du har jo trods alt fået forfremmelsen af en grund.

Læn dig ikke tilbage i selvtilfredshed

Det absolut værste, du kan gøre efter en forfremmelse, er at smide fødderne op på skrivebordet og slappe af. Du føler muligvis, at fortjenesten ved det nye job er mere afslapning, men så tager du frygteligt fejl.

I stedet burde nyligt forfremmede satse på at arbejde endnu hårdere i begyndelsen.

Argumentationen lyder, at du hurtigt får etableret dit værd og måske endda overstiger de mål, som din chef sætter.

Gode job for design- og udviklingsingeniører. Find jobbet for dig.

På den måde får du fastslået, at du har fortjent anerkendelsen, den nye titel og en større lønseddel.

Læringskurven ved mange forfremmelser kan derudover være stejl. Og falder man først bagefter, kan man begå fejl, der kan få hele projekter til at skride. Derfor betaler det sig at yde den ekstra indsats, lige når du starter i din nye position.

Men selv når du kan sænke arbejdsbyrden en smule, skal du undgå selvtilfredshedsfælden. Spørg i stedet din chef, hvordan du kan udvikle dig, eller for eksempel hvor du kan få større mulighed for at være innovativ.

Det minder din leder om, hvorfor hun gav dig jobbet, og at du er en gevinst for virksomheden.