Fem it-typer der spænder ben for dit arbejde

It-medarbejderen spiller en nøglerolle på langt de fleste arbejdspladser, men nogle it-medarbejdere modarbejder mere, end de samarbejder, skriver Tech Republic. Bliv klogere på fem it-stereotyper - og lær hvordan du tackler dem.

‘Kunden har altid ret’. Let at sige, men svært at efterleve i praksis?

Spørger man Tech Republic skribenten ‘Naked CIO’, så er it-professionelle berygtede for dårlig kundeservice og for at afvise kollegaer og samarbejdspartnere af mindre gode grunde.

Eftersom it-afdelinger i høj grad bliver evalueret på deres evne til at løse konkrete problemer, kan det være en god idé at genkende nogle af de svagheder, der er typiske for branchen. Det kan være en hjælp til at tackle dem og gøre arbejdet lettere. Her er derfor fem fem bud på it-stereotyper, der gør livet surt for både kunder og kolleger.

Pessimisten

Den pessimistiske type er hurtig til at fortælle dig, hvorfor noget ikke vil virke, og han skyder idéer og innovative forslag ned ved at fokusere på de svage sider - uden at komme med konstruktive løsninger. Leder du den type medarbejder, bør du signalere, at den form for opførsel er uacceptabel. Bed pessimisten om at bruge sine analytiske evner til at udtænke løsninger frem for at underminere projektet. Sker det ikke bør vedkommende forlade posten.

Sabotøren

Denne person er stille under personalemøderne og venter på et tidspunkt langt inde i processen til at sige noget i retning af: »Jeg har hele tiden tænkt, at det her ikke vil fungere«. Sabotører håber mest på, at projekter og planer falder til jorden, og de kommer ikke med deres egne betragtninger, før de gør mere skade end gavn.

Imødegå it-sabotage i dit team ved at få alle til at ytre sig om problemet eller løsningen, eller i det mindste bare give deres accept, inden du går videre med dagsordenen.

Regelrytteren

Regelrytteren forsøger at forstyrre eller forhindre andres planer udelukkende af principielle grunde - med henvisning til at kollegaer, kunder eller samarbejdspartnere ikke har fulgt forskrifterne.

Procesoptimering og metodisk fremgang hjælper til at få arbejdet gjort ordentligt, men nogle gange kan det tage opmærksomheden væk fra det egentlige problem eller hindre produktiviteten, hvis løsningen ellers ligger lige til højrebenet. It-ledere bør sikre sig, at deres metoder er agile og fleksible, derfor bør der slås ned på al form for bureaukratisering og regelrytteri.

Den introverte

Det her er personen, der som regel siger ‘bare prøv et eller andet’, når der skal løses en fejl eller rettes op efter et uheld. De kan løse et problem på få minutter, men gider sjældent forklare, hvad der var galt. Når du spørger dem, hvad de gjorde for at løse det, får du svaret: ‘Jeg prøvede bare noget af..’, hvilket forhindrer, at organisationen kan tage ved lære af fejlen.

En afskygning af den introverte er dem, som gerne roder med både scripts og kode, men som aldrig kommunikerer de ændringer, de laver. Og selvfølgelig melder de sig ikke på banen, hvis ændringerne viser sig at skabe problemer.

Læs også: Kan du knække denne kode, er du egnet til forsvarets hacker-akademi

Undvigeren

Undvigerens favoritudsagn er: ‘Det er ikke mit ansvarsområde’, hvilket i princippet er det samme som at sige ‘Jeg er faktisk ret ligeglad med dit problem’.

Den type medarbejder skal forstå, at kunde-fokus er værdiskabende for hele organisationen. Medarbejderen bør lære, at kan de ikke selv hjælpe, bør de i stedet finde én, der kan. Som sagt vurderes it-afdelinger på deres evner til at løse problemer, hvilket i princippet betyder 'at investere tid' i at hjælpe - uanset om problemet tilhører en anden, og bedst kan løses af en anden. At henvise til andre er også en måde at hjælpe på.

Seneste job

Thermal Design EngineerSiemens Gamesa Renewable Energy
Load Simulation EngineerSiemens Gamesa Renewable Energy
UddannelseskonsulentIndustriens Uddannelser
Risk EngineerIf Skadeforsikring