Fem chefer, du skal flygte fra

Kender du typen? Ifølge førende amerikansk karriererådgiver er der fem chef-typer, som du skal sky som pesten. Men de er ikke alle lige lette at aflæse, før det går galt.

Det kan godt være, at det er dit drømmejob, men hvis du ikke kan sammen med din chef, er der kun en mulighed tilbage. Skift job.

Uanset hvad du fortæller dig selv om, at det bliver bedre med tiden, I skal nok finde hinanden, jobbet er så spændende, at du kan leve med en elendig leder, så er det en løgn.

Chefen flytter sig ikke. Så må du gøre det. Her er dit nye job

Dårlige chefer gør dig syg, og du kan ikke fyre din chef. Du kan håbe, at de skifter job, men det er reelt uden for din kontrol, så hvis du vil dit eget bedste, så flygt.

Liz Ryan, direktør i karriererådgivningsvirksomheden Human Workplace, har i sin klumme i Forbes magazine identificeret fem cheftyper, du skal undgå.

1. Tyranen

Vi taler den klassiske lede chef, der opfatter menneskelighed og empati som et udtryk for svaghed.

Denne type mener grundlæggende, at mennesker yder deres bedste, hvis de er under pres. Derfor sørger han eller hun for, at du konstant befinder dig på en brændende platform, samtidig med at de antyder, at der er masser af andre, der står klar til at overtage dit job, hvis du ikke lever op til forventningerne.

2. Giftsnogen

Denne type er på ingen måde bossy, men opfører sig på en måde, der kan forveksles med venlighed og interesse. Men tag ikke fejl. Denne type er dybt manipulerende trods en overflade af professionalisme og endda personlig interesse.

Giftsnogen er dybest set en kontrol-freak, der vil være bekymret for, at du er klogere eller smartere end dem. De vil forsøge at få mest muligt ud af dine evner og engagement, men udelukkende for deres egen skyld. Så de kan tage æren og høste frugterne. De vil love dig alt muligt undervejs, men når du holder dem op på løfterne, vil de sige, at du må have misforstået noget - og at det er de da kede af. Men du vil aldrig på en undskyldning.

3. Den uduelige chef

Hvis du var på arbejdspladsen, da denne type blev forfremmet til leder, har du muligvis været glad. Desværre findes der eksmpeler på ledere, der er forfremmet til det job, de lige præcis ikke kan klare. Det er uduelige chefer.

De kan være søde, omsorgsfulde, forstående, men de vil aldrig have selvtillid eller personlighed til at stå op for dig eller dine kolleger. De vil vride hænder og beklage, at det desværre ikke lykkedes dem at levere det til afdelingen,s om i havde aftalt, fordi de andre ledere var imod.
De vil være optaget af, at I retter ind og gør, hvad de store chefer siger (arbejdere hårdere, med kortere deadlines, til ringere løn).

De vil søge din forståelse for, at de desværre ikke kan gøre mere som ledere - ja, medlidenhed er direkte velkommen. Og de vil være enig med dig i, at du arbejder for hårdt, men alligevel lade dig gøre det i den tro, at du i det mindste vil være glad for, at du har en chef, der forstår digl.

4. Nat-og-dag-chefen

Her er typen, der den ene dag kan være begejstret og entusiatisk og skabe dynamik og anerkendelse i afdelingen, og næste dag være en snerrende satan. Ja, humøret kan skifte fra time til time.

Og de vil aldrig selv erkende, at deres humør svinger, men blot forvente, at du og dine kolleger tilpasser sig - og så ellers leverer uden mere brok.

5. Forrædderen

Dette er en type, hvor de mørke sider typisk er længst tid om at vise sig. De kan være en god chef, der behandler dig godt, ja, nærmest som en ven. Men tag ikke fejl. De er klar til at ofre dig nårsomhelst. De venter bare til sidste øjeblik med at fortælle dig det.

Disse chefer kan være svære at håndtere, fordi de æder sig ind på dig ved at vise interesse for dig og dit liv uden for arbejdspladsen og endda dele private ting om dem selv. De vil være klar til at lytte og hjælpe dig, når du har brug for det - så længe det passer dem.

Men når tiden er inde, slår de til. De vil bagtale dig over for andre ledere, bebrejde dig for fejltagelser og beskylde dig for at være årsag til, at målene ikke er nået.

Kender du typen?

Kan du kende en eller flere af disse chef-typer, og har du måske endda selv oplevet dem på nærmeste hold? Så skriv gerne om din erfaring i kommentarfeltet, så andre kan læse og lære.

Seneste job

Structural EngineerSiemens Gamesa Renewable Energy
Anerkendt statikerArkitema Architects K/S
Materials Engineer (Casting Specialist)Siemens Gamesa Renewable Energy