Fanget i en løgn? Sådan fikser du skaden

Illustration: AntonioGuillem/Bigstock

Jobfinder sætter fokus på løgne på arbejdspladsen. Hvordan slipper du uden om en fyring, hvis du bliver taget i at lyve af din arbejdsgiver? Læs fem muligheder her.

»Har du ringet og aftalt opgaven med kunden?« Et henkastet spørgsmål fra din leder kan hurtig blive til en prekær situation. Du har nemlig glemt at ringe til personen, og i stedet for at indrømme dét svarer du nikkende ’ja’ til din chef.

Inden din arbejdsgiver opdager, at du har stukket ham en løgn, forsøger du ihærdigt at udbedre skaden og få aftalen med kunden på plads. Nogle gange lykkes det, mens du andre gange bliver fanget med bukserne om benene og hænderne i kagedåsen – din uskyldige løgn afsløres, og pludselig lader din jobsikkerhed til at skride.

Søger du nye udfordringer efter sommer? Find dit drømmejob på Jobfinder.

Det første og bedste tip er derfor at holde sig fra løgnens forførende væsen. Dog vil mange falde i fælden alligevel. Netop derfor leverer Jobfinder fem råd til at redde dig fra afskedigelsens afgrund, hvis din løgn føres frem i lyset.

Undlad at bygge videre på løgnen

At forklare dine usandheder med flere løgne graver din potentielle grav dybere. Hvis du først opdages, bliver det således væsentlig sværere at komme ovenpå igen.

Dit gode ry vil fremover være forpestet af dine løgnehistorier, og i værste tilfælde kan uærlighed skade din karriere.

Begynd med at undskylde

Frem for at kaste dig ud i søforklaringer bør du krybe til korset med det samme, du fornemmer, at din hvide løgn er punkteret. Indrøm, at du har stukket din leder en løgn, og undskyld hurtigst muligt.

Ingeniører inden for rådgivnings- og konsulentbranchen er varme varer. Er der et job for dig?

Det er den bedste måde, hvorpå du redder ansigt og undgår at blive dømt som en utroværdig medarbejder.

Forklar, hvorfor du løj

Ved at erkende din fejl er du allerede langt, men du kan hente yderligere sympati hos din leder ved at forklare din løgn. Det afhænger selvsagt af din baggrund for at lyve. Dog kan en fornuftig forklaring skubbe forsoningen i gang.

Hvis du eksempelvis ikke nåede at ringe til kunden, fordi du tidligere på dagen fik en hasteopgave og derfor glemte opkaldet, kan det være en forståelig årsag.

Nye job for it-professionelle. Tjek Jobfinder.

Er en god forklaring så nok til at begrunde, at du forsøgte at lyve? Det korte svar er nej. Men ved at forklare din tankegang og motivet for din handling appellerer du til din chefs menneskelige side.

Ofte vil andre personer kunne relatere til dine begrundelser, hvilket er med til at speede forsoningsprocessen op.

Oplys din leder om dine planer

Ud over at undskylde er det en god ide at gøre klart over for din arbejdsgiver, hvordan du vil rette op på fejlen.

På den måde sikrer du, at din chef ved, at du tager ansvar for at reparere den troværdighed, du har mistet. Ligeledes signalerer du, at du prøver at begynde på en frisk og lægge løgnehistorierne bag dig.

Produktions- og logistikingeniører søges. Find dit drømmejob nu.

Derfor bør du også løbende underrette din chef om frem- eller tilbageskridt.

Fremtiden uden løgne

Til allersidst kan det anbefales at tale med din arbejdsgiver om fremtidige tilfælde, hvor I kunne havne i lignende scenarier.

Afstem, hvordan I bedst muligt løser udfordringer såsom glemte aftaler. Og aftal, hvordan og hvornår du skal hive fat i din chef, hvis uheldet skulle være ude igen.

Det understreger, at du fortsat er dedikeret til dit job – ligesom at det indikerer, at du fremover vil undgå repetitioner.