»Det er faktisk ikke så svært at avancere«

Lotte Sørensens skepsis mod at deltage i Alfa Lavals karriereprogram kun for kvinder blev afløst af større jobtilfredshed. Som de fleste øvrige deltagere rykkede hun op ad karrierestigen – helt i tråd med programmets mål.

Armene kom over kors i samme øjeblik, Lotte Sørensens chef tilbød hende en plads i Alfa Lavals karriere- og ledelsesprogram, Impact, som kun er for kvinder.

»Jeg ville ikke have skudt i skoene, at jeg kun var med, fordi jeg er kvinde. Jeg har aldrig troet, at kønnet giver fordele eller begrænsninger,« fortæller hun i dag, sådan cirka tre år efter, at det alligevel blev til et ja:

»Min chef svarede, at det selvfølgelig var mit valg, men at det er dumt at sige nej til noget, der kan gøre en dygtigere. Det var et rigtig godt råd, som jeg har takket ham meget for senere.«

Mod på ledelse? Her er de spændende lederjob

I modsætning til de kurser, den 43-årige civilingeniør tidligere har deltaget i, fokuserer Impact-programmet udelukkende på personlig udvikling, og det har et helt klart succeskriterium:

Inden for det første år efter kurset skal 50 procent af deltagerne indtage en tungere position i Alfa Lavel enten i kraft af jobindhold eller hierarkisk.

Det kom til at holde stik for Lotte Sørensen – og foreløbig også for 80 procent af alle deltagerne, som efterfølgende er kravlet højere op ad karrierestigen.

Ligner en succes

Inden programmet blev introduceret i 2009, var andelen af kvindelige medarbejdere og kvindelige ledere i Alfa Laval lige høj, nemlig 15 procent. I dag er andelen af kvinder i lederjob oppe på 18 procent, mens andelen af kvindelige medarbejdere er vokset til 19 procent. Målet for begge grupper er 20 procent.

Det er dumt at sige nej til noget, der kan gøre en dygtigere

Det ligner med andre ord en succes, og selvom virksomheden tager programmet op til revision, når de hvert andet år skal sætte et nyt hold, har de foreløbig valgt at fortsætte, fortæller Elna Persson, HR Partner på Alfa Lavals hovedkvarter i Sverige.

»Målet om 20 procent er en god begyndelse og et skridt i den rigtige retning. Det kan blive svært at nå en 50:50-fordeling, fordi der ikke er den fordeling på universiteterne inden for de tekniske fag,« siger hun.

I alt har 30 kvinder været på kurset. Det lyder ikke af mange i en virksomhed med 17.500 ansatte. Men det gavner heller ikke kun deltagerne. I sig selv er programmet med til at brande kvinder i virksomheder. Dels fordi alle kvindelige ansatte kender det, dels fordi topcheferne er mentorer for deltagerne, forklarer Elna Persson:

»Vi får fokus på emnet, og det betyder f.eks., at en chef, der får præsenteret tre mandlige kandidater til et job, måske vil spørge, om der ikke er kvindelige ansøgere. Samtidig bliver de nye kvindelige ledere rollemodeller.«

Tjek på styrkerne

Hos Alfa Laval i Aalborg har Lotte Sørensen de seneste halvandet år været leder af udviklingsafdelingen; et job, hun kun har takket været Impact-programmet.

»Før kurset ville jeg aldrig søge en stilling, hvis forgængeren ikke lignede mig. Det gør jeg i dag, hvis min profil passer.«

Coaching deltagerne imellem fylder en del i programmet, og det har gjort Lotte Sørensen langt mere bevidst om, hvad hun brænder for, og dermed bliver det nemmere at træffe bedre og mere rigtige beslutninger:

»Jeg er blevet opmærksom på, at nye udfordringer er nødvendige, hvis jeg skal være den bedste udgave af mig selv på arbejdet. Det var jeg ikke skarp på før,« forklarer hun.

Derfor får hun i dag sagt fra både på jobbet og privat, for eksempel når det gælder frivillige opgaver. På den måde sætter hun i højere grad selv dagsordenen, som dengang hun søgte sit nuværende job et halvt års tid efter afslutningen på kurset:

»Til jobsamtalen var det nemmere at forklare, hvad jeg er god til, fordi vi flere gange i løbet af kurset skulle sætte ord på vores styrker.«

Mødet med de øvrige deltagere har også givet større selvsikkerhed:

»Da jeg kom ind i lokalet første gang, tænkte jeg: ‘Wauw, her hører jeg da slet ikke til, for de er alle sammen meget dygtigere end mig.’ Men når man kommer tættere på hinanden finder man ud af, at de andre har det på samme måde. At alle har noget, de knokler med.«

Kvinder skal lære at netværke

Ifølge Elna Persson har kvinder i højere grad end mænd brug for at gøre sig klart, hvad de ønsker af deres karriere, og gå bevidst efter det, fordi de ofte blot siger ja til de tilbud, de får fra andre:

»Har du lært at reflektere over, hvad du selv vil og fundet ud af, hvad du kunne tænke dig, kan du også begynde at udvikle de sider af dig selv, som kan bringe dig derhen. Det handler om at få et mål,« forklarer Elna Persson.

Da jeg kom ind i lokalet første gang, tænkte jeg: ‘Wauw, her hører jeg da slet ikke til'

Har man et klart mål, ved man, hvad man skal fokusere på og kan f.eks. opbygge et netværk inden for det område, man er interesseret i. Man kan tage fat i de rette personer, når man møder dem til et arrangement, eller – lidt mere proaktivt – invitere dem til frokost- eller kaffe-møde, hvis man tror, at de kan bringe én nærmere målet.

Jo flere man kender, desto flere muligheder får man også, påpeger Elna Persson og summerer op:

»Kvinder skal blive bedre til at netværke, til at forklare, hvad de ønsker og til at bede andre om feedback. Kun på den måde kan de nå deres mål.«

Ingen rød løber for kvinderne

I dag er Lotte Sørensens skepsis over for programmet forduftet og afløst af tilfredshed med den nye indsigt og viden. Hun ser det som en stor hjælp, at virksomheden meldte klart ud, at de forventede, at hver anden deltager skiftede job inden for det første år:

»De har ikke rullet en rød løber ud for kvinderne, men fordi vi blev opfordret til at søge lederstillingerne og fik værktøjerne til at gøre det, opdagede vi, at det faktisk ikke er så svært at avancere; selvom vi selvfølgelig også kan få et nej,« forklarer hun og tilføjer:

»Men selvom jeg nu ved, at det er vigtigt at netværke, er jeg stadig en knold til det. Træerne vokser ikke ind i himlen.«