Ekspertråd: Sådan får du dit CV til at adskille sig fra konkurrenternes

Illustration: Sergey Nivens/Bigstock

Der findes mange råd til at styrke dit CV, men for at skille dig ud fra masserne betaler det sig at tage alternative ideer i brug. Medstifter i amerikanske tech-virksomhed har tre bud på, hvordan du kan få dit CV til at stå frem.

Dit CV er ofte det første firmaerne kigger på, når du sender dem en ansøgning. Nøgleord, som tit nævnes i CV-sammenhæng, er skarphed, korthed og præcision.

Men der er flere råd til at optimere sit CV, som fokuserer på andet end layout og kronologien i din jobhistorik.

Friske jobtilbud hver uge. Tjek Jobfinder.

Medstifter og Vice President of Product Strategy hos den amerikanske virksomhed Fastly, Simon Wistow, har gennem årene ansat flere hundrede ingeniører og interviewet endnu flere til ledige stillinger. Netop derfor ved han, hvordan du skiller dig ud fra dine konkurrenter.

Han leverer tre tip, som du med fordel kan være opmærksom på, når du laver dit CV.

Obskur erfaring og stillinger

De fleste CV’er indeholder typiske firmatitler som Senior Developer, Assistent Manager eller Executive Vice President. Fællesbetegnelser er nyttige, fordi det tilbyder en referenceramme, som alle forstår.

Det giver arbejdsgiver et overblik over, hvad du har beskæftiget dig med. Men faktisk skal også huske at skille dig ud fra bunken af håbefulde jobsøgere. En måde at gøre det på er ved at fremhæve obskure jobtitler eller uortodokse arbejdsområder.

Prøv at komme i tanke om de meste mærkelige opgaver eller projekter, du har arbejdet på.

Forsvaret, Niras og Dong søger konsulenter. Er du den rette til jobbet?

En mærkværdig jobbeskrivelse som Simon Wistow husker, var en ingeniør, som havde udviklet ’netværksbaserede vaskemaskiner’. Den pågældende person viste sig at være en af de mest kreative hackere, der var kommet ind i firmaets fold.

Din erfaring behøver ikke kun være inden for dit specifikke fagområde. Varierende viden og forskellige baggrunde på teams kan levere nye perspektiver og derved løfte nye løsninger.

Alternative jobtitler eller arbejdsområder kan understrege, at du er villig til at lære nyt og befinder dig fint uden for din komfortzone.

Læs dit CV igennem – hvad forsøger du at skjule?

Som ansættende chef holder Simon Wistow et vågent øje med det, som jobsøgere ikke skriver i deres CV.

Både det, der står mellem linjerne, og det som er helt undladt.

»Jeg forsøger at afgøre, hvad der ikke står i CV’et, og hvad kandidaten ikke vil have mig til at vide eller finde ud af,« forklarer medstifteren.
For eksempel kan det være hyppige jobskift, begrænset erfaring i at programmere i JavaScript eller manglende mod på at kaste sig ud i nye faglige udfordringer. Dit CV kan afsløre det hele.

Stort behov for it-udviklere i vidt forskellige brancher. Se dine muligheder nu.

Derfor skal du tænke over, hvad du undlader, og hvordan du eventuelt kan forklare den skyggeside af dit CV, som du ellers helst vil holde skjult.

Hvis arbejdsgiver ud fra dit CV har draget hurtige konklusioner om din person, er det vigtigt at modbevise de formodninger.

Og den bedste måde at forberede sig på er at være klar over, hvad dit CV fortæller og undgår at fortælle. Det giver dig en chance for at mane forkerte antagelser til jorden.

Bredde eller dybde

Når du søger job er det afgørende at have et målrettet CV. De færreste mestrer både at være specialister og generalister, så sandsynligheden er, at det også gælder dig.

Derfor skal du overveje, hvilke slags stillinger du søger. Og selvfølgelig om din force ligger i din brede viden eller din dybt områdespecifikke know-how.

Ifølge medstifteren af Fastly bør dit CV underbygge, hvilken type du er.

Ingeniører inden for procesteknik og kvalitet er efterspurgte. Find dit drømmejob.

Faktisk har Simon Wistow knap så stor tillid til CV’er. Årsagen er, at et CV er en partisk fremstilling af de værdier, som jobsøger ønsker at fremhæve. Kandidaten viser kun sine bedste sider og hopper langt uden om detaljer, der kan skræmme HR-hæren væk.

Men netop derfor kan det betale sig at have et CV, som skiller sig ud fra mængden. Eksempelvis enten ved at have overraskende jobpositioner eller ved at være åben om dine mangler eller huller i dit CV under samtalen.

Artiklen er inspireret af karrieremediet Inc.