DTU bliver fyldt: Rekordstort antal nye ansøgere

For første gang nogensinde er alle DTU’s uddannelser undtagen én fyldt op og har fået en karakterkvotient. Det får DTU til at lægge planer om udbygning.

Et rekordstort antal studerende kan efter ferien møde op i DTU’s fire kvadranter i Lyngby og på den tidligere ingeniørhøjskole i Ballerup, efter at usædvanligt mange unge har søgt mod Danmarks Tekniske Universitets ingeniøruddannelser.

Det viser årets ansøgertal for de videregående uddannelser, som netop er offentliggjort. Hele 2.041 studerende tager fat på en diplom- eller civilingeniøruddannelse på DTU.

Køen af ansøgere til universitetet er tilmed så lang i år, at uddannelserne næsten uden undtagelse er lukket med en adgangskvotient og dermed har måttet sige nej til potentielle ingeniørstuderende. Kun en enkelt af universitetets civil- og diplomuddannelser har ledige pladser og dermed ingen adgangskvotient.

Det er første gang nogensinde, og den udvikling vækker naturligvis glæde på DTU, der ligesom flere andre universiteter har arbejdet på at øge ansøgningertallet til ingeniørfagene.

Bachelordekan på DTU Martin Vigild glæder sig over ansøgertallet, men ønsker sig at kunne optage endnu flere af de mange ansøgere. Photo: DTU

»Det er supergodt nyt – ikke kun for os på DTU, men for hele Danmark. Antallet af ansøgere er steget på alle landets ingeniøruddannelser, og det har vi brug for. Man kan endda spørge, om det er godt nok. De udfordringer, som samfundet står overfor, kræver mange ingeniører,« siger bachelordekan på DTU, Martin Vigild.

Den nationale fremgang og rekorden på DTU sker, efter at ansøgertallet på ingeniøruddannelserne er steget flere år i træk. I år fordeler stigningen i antallet af ansøgere sig på 1 pct. flere ansøgere på civilingeniøruddannelserne og hele 6 pct. flere ansøgere til diplomingeniøruddannelserne.

DTU får vokseværk

Som de mange fyldte studieretninger viser, har DTU ikke haft plads til de mange ansøgere. Det betyder blandt andet, at adgangskvotienterne på mange uddannelser er steget.

På syv af universitetets 16 civilingeniørretninger kræver det nu et snit på 9,0 eller derover for at komme ind, ligesom to diplomingeniøruddannelser forlanger et gennemsnit på 8,0 eller derover. Det er for høje snit, mener Martin Vigild.

»Det er ikke vores ambition, at snittene skal være over 9. Selvfølgelig er det let, når man kun har studerende med høje snit, men der er mange andre, som er kvalificerede til at blive gode ingeniører. Adgangskvotienter er fint, men 9,5 eller 9,9 er for højt på en ingeniøruddannelse,« påpeger han.

Søg igen næste år

For at undgå at afvise for mange studerende har universitetet udvidet optaget med ca. 50 pladser. Det har dog kun været muligt på nogle studieretninger, hvor udvidelserne ikke ville medføre, at universitetet måtte udvide bygningerne, blandt andet med dyre laboratorier. Det er dog Martin Vigilds ambition, at DTU skal udvide tilstrækkeligt over det kommende år, til at der bliver plads til nogle af dem, der har fået afslag.

»Jeg kan kun opfordre dem til at søge igen næste år. Vi vil gerne give så mange som muligt muligheden for at blive ingeniør ved at udvide de retninger, der er mest efterspurgt af de studerende og af erhvervslivet. Det kan betyde, at vi skal bruge penge på at bygge nyt. Det bliver dyrt, og det skal vi have til at gå op, men vil vil gerne have flere ind,« siger han.

Martin Vigild pointerer, at DTU i flere år har øget optaget løbende for at imødekomme efterspørgslen efter ingeniører. Estimatet fra Engineer The Future lyder, at der bliver behov for 13.500 nye ingeniører og scient.er om ti år.

Blandt de mest søgte studieretninger er diplom-ingeniørstudierne ‘Byggeri og infrastruktur’, ‘Bygningsdesign’ og ‘Softwareteknologi’ og civilingeniøruddannelserne ‘Kemi og teknologi’, ‘Vand, bioressourcer og miljømanagement’ og ‘Strategisk analyse og systemdesign’, oplyser DTU.

Seneste job

CRM konsulent Bloom ApS
Electrical Design Engineer IR HiRel Denmark aps