DI: Hver anden medarbejder uvidende om it-sikkerhed

Det er afgørende, at virksomhederne tager ansvar for at uddanne medarbejdere i it-sikkerhed, oplyser DI. En ny undersøgelse afslører, at hver anden danske medarbejder ikke har begreb om god sikkerhedspraksis.

Selvom it-sikkerhed er vigtigt for danske virksomheder, er disse dårlige til at inddrage medarbejderne i debatten, viser en ny undersøgelse. Dansk Industri skriver i en pressemeddelelse, at der er brug for at udarbejde bedre instruktioner om, hvordan man skal opføre sig online.

På hver tiende danske arbejdsplads er cybersikkerhed en del af den daglige dialog, men 53 pct. af alle danskere har ikke modtaget information om god sikkerhedspraksis ifølge undersøgelsen fra Epinion, der blev bestilt af konsulentvirksomheden Deloitte.

»Det er naturligvis godt, at så mange arbejdspladser har sat fokus på sikkerheden, men det er stadigvæk under halvdelen. Det er langtfra nok,« siger Deloittes ekspert i cybersikkerhed, Kim Schlyter.

SE LEDIGE JOB INDEN FOR IT-SIKKERHED

Lige så vigtigt det er at få it-specialister til at sikre deres systemer mod dataindbrud, lige så vigtigt er det at uddanne sine ansatte i gode og dårlige vaner i den daglige anvendelse af it.

»Det gælder både om at sikre, at medarbejderne handler fornuftigt og om at sørge for, at de bliver opmærksomme på forhold, der kan betragtes som 'sikkerhedshændelser'. Det kan være phisingmails (for eksemepel målrettede mails, der forsøger at lokke brugernavne og kodeord ud af brugeren, red.), dokumenter, der opfører sig mærkeligt, eller beskeder, der popper op på skærmen,« siger Henning Mortensen, sikkerhedskonsulent hos Dansk Industri.

Job i Forsvarets Efterretningstjeneste: Er du en dygtig netværksanalytiker, som vil beskytte Danmark mod cyberangreb?

Det er vigtigt, at medarbejderne har en fast kontaktperson for it-sikkerhed, som de kan henvende spørgsmål og bekymringer til. Hvis ikke it-afdelingen modtager indberetninger fra deres kolleger, bliver det sværere at finde relevante logs, der skal overdrages til politiet.

»Derfor er det vigtigt, at virksomheden indsamler beviser, og at disse beviser bliver indsamlet på den rigtige måde. Har man ikke forberedt sig på dette på forhånd, kan man ofte ikke få en it-kriminel dømt,« siger Henning Mortensen i pressemeddelelsen. DI har udarbejdet vejledninger, som kan bruges til at udvikle bedre sikkerhedsprakisser.

Seneste job

Technology EngineerGEA Process Engineering A/S
LEAN-specialist med hands-onTrelleborg Sealing Solutions Denmark A/S