Derfor vil ingeniører ikke tale om løn

En stor del af danske ingeniører tror fejlagtigt, at arbejdspladsen eller ens leder kan forbyde, at man taler om løn med kollegerne. Men det er ikke hovedårsagen til, at ingeniører ikke vil tale løn med hinanden. Den forklaring ligger et helt andet sted

Selv om mange tror, at arbejdspladsen lovligt kan opstille regler, som forbyder medarbejderne at tale åbent om deres lønforhold, eller at ens leder kan forbyde at medarbejderne taler om lønnen, er den væsentligste grund til, at et flertal af ingeniører vælger at holde deres lønforhold hemmelige for kollegerne en helt anden. Grunden er ingeniørerne selv.

En ny undersøgelse, som Ingeniørforeningen IDA har foretaget blandt knap 20.000 medlemmer, viser, at omkring halvdelen af alle ingeniører opfatter lønforhold som en privat sag, og derfor noget man ikke taler om. Og flere end hver tredje opfatter det direkte som upassende at spørge til sine kollegers løn.

Men sådan burde det ikke være, mener formanden for Ansattes Råd i IDA, Juliane Marie Neiiendam. Hun opfordrer tværtimod til mest mulig åbenhed.

Find et nyt job og få en ny løn. Se de seneste jobopslag her

Åbenhed giver bedste forberedelse til lønforhandlinger

»Hvis du ikke ved, hvad dine kolleger får i løn, kan du ikke forberede dig optimalt til lønforhandlingerne, og så går du sjældent ud af rummet med det bedste resultat. Du bør naturligvis orientere dig i IDAs lønstatistik, men det er endnu bedre, hvis du kender dine nærmeste kollegers løn, så du ved, om du får din retfærdige andel. Omvendt skal arbejdsgiveren kunne komme med gode argumenter for, hvorfor nogle tjener mere end andre,« siger hun.

At det er vigtigt at forberede sig til lønforhandlinger, skyldes ikke kun det enkelte IDA-medlems individuelle lønforhold, mener Juliane Marie Neiiendam. Det er også et spørgsmål om at komme generel underbetaling og diskrimination til livs.

»Vi oplever af og til, at nogle virksomheder bevidst bryder loven om ligeløn og diskriminere deres ansatte. Hvis løn er tabu, så bliver den slags sværere at få ændret,« siger hun.

Ulovligt at forbyde åbenhed om løn

Tallene fra IDAs undersøgelse viser også, at det fortsat er en myte at ens arbejdsplads eller nærmeste leder kan forbyde en at tale om løn. Hver tolvte ingeniør angiver at arbejdspladsen direkte har regler mod at tale om løn som en årsag til, at de ikke oplyser deres lønforhold til kollegerne. Samtidig siger omkring hver ottende, at det er deres leder, der forbyder åbenhed om, hvad de enkelte medarbejdere tjener.

Mangler du nogen at tale løn med? Find et job her

Men hverken selvopfundne fortrolighedsklausuler eller tystys-ledere kan lovligt forhindre, at man taler med sine kolleger om ens løn, understreger formanden for Ansattes Råd.

Arbejdsgiverne kan ikke bremse åbenhed om løn, og hvis de truer med at fyre dem, der taler om lønnen, så holder hverken trussel eller endelig fyring i retten. Det er simpelthen ulovligt, siger Juliane Marie Neiiendam.

Hemmelig løn gavner arbejdsgiveren

Hver ottende ingeniør angiver i IDAs undersøgelse, at de ikke diskuterer indtjeningen, fordi de tror, at de tjener mere end kollegerne. Juliane Marie Neiiendam mener, at de derfor forestiller sig, at de vil blive bremset i deres lønudvikling, hvis der kommer åbenhed om lønnen, og der opstår et pres på at bruge lønkronerne på at løfte de dårligst lønnede frem for at belønne de dygtigste. Men det er altid først og fremmest i arbejdsgiverens interesse, at lønforhold holdes hemmelig, mener hun.

»Det er jo ikke sikkert, at man faktisk tjener mere end kollegerne, selv om man har den opfattelse. Det kan en åben diskussion afsløre,« siger hun.

Omvendt er det kun godt 2 procent af ingeniørerne, der ikke ønsker at afsløre deres løn, fordi de har opfattelse af, at de tjener mindre end kollegerne.

Når ingeniører vælger at tale om løn foregår det oftest, når det er relevant - det vil sige, når der er lønforhandlinger på arbejdspladsen.Samtidig er der dog en stor del af snakken, der foregår uden for almindelig arbejdstid - blandt andet til events, teambuilding, julefrokoster og lignende.