Årets it-projektledertalent: Læg de detaljerede planer i skuffen, og hold målet for øje

En god projektleder besidder evnen til at motivere sit team og vise fleksibilitet helt frem til deadline, mener Alice Thode Jensen.

»Faktisk er jeg totalt rodet og topdistræt, og mine venner griner af, at jeg arbejder som projektleder.«

36-årige Alice Thode Jensen ligner måske ikke umiddelbart årets it-­projektleder-talent 2017. Hun har ikke væggene plastret til med detaljerede Excel-ark, hvor fremdrift og leveringer i forhold til en overordnet plan er markeret med farver, og hvor et velbeskrevet udkomme givet vil være klar til planlagt tid. Men som den nyslåede partner i Reload, der leverer strategisk webudvikling, selv siger:

»Jeg tror ikke på planstyring, hvor et projekt fastlåses i en endelig plan på baggrund af et par workshops. Har vi en fast plan fra starten – uanset hvor gennemarbejdet den er – bliver vi let blinde for de muligheder, der dukker op undervejs, i takt med at vi bliver klogere. Og så leverer man ikke det bedste til kunden.«

Lyst til projektledelse inden for it? Find de bedste job her

Frihed til at justere på målet

Alice Thode Jensen - Årets it-projektledertalent 2017 Illus.: Anne Mie Drewes

I stedet sværger årets it-projektleder til målstyring og agile løsninger.

»Markedet, kunderne, konkurrenterne og ikke mindst de tekniske muligheder forandrer sig konstant. Ved at målstyre frem for at planstyre kan vi langt friere diskutere, om kunden f.eks. med fordel kan forsinke et projekt eller vælge en dyrere løsning, siger hun.

Dermed ikke sagt, at Alice Thode Jensen er ligeglad med deadlines. Slet ikke. Hun forbeholder sig blot ret til at udfordre aftalerne undervejs, hvis hun mener, at der findes bedre løsninger:

»Jeg bruger meget tid under hele processen på at udfordre kunden på de løsninger, de siger, at de ønsker. Jeg spørger ganske enkelt ‘hvorfor det’ igen og igen. Dels for at forstå, hvad der reelt giver værdi for kunden, dels for at afsløre dårlige beslutningsgrundlag.«

Sid sammen med kunden

Et vellykket projekt kræver konstant involvering, mener Alice Thode Jensen, og hun opfordrer altid sine kunder til at sidde ved siden af hende og teamet mindst en til to dage om ugen.

»Folk skal sidde sammen og udvikle sammen. Det at komme med en fast plan, få en designer til at tegne en løsning og så sætte strøm til, det fungerer ikke,« konstaterer hun.

I stedet skal projektlederen sikre, at både kunden og hvert enkelt teammedlem bliver hørt – også den introverte nørd, der mest sidder tavst i hjørnet.

Ledelse af mennesker og sikringen af et godt samarbejde er langt vigtigere for en projektleder end evnen til at styre en kalender og nogle leverancer, mener Alice Thode Jensen.

»Projektlederen skal turde slippe kontrollen og primært fokusere på at lede folk i den rigtige retning. Og så ellers fjerne eventuel modstand mod projektet, skabe tillid og sikre, at alle har lyst til at levere deres bedste og lægge hjerteblod i opgaven,« siger hun.

I Reload deler Alice Thode Jensen typisk projekterne op i små, overskuelige bidder af måske 14 dages varighed, hvor det vigtigste behandles først. Løbende finjusteres funktion og pris, så kunden hele tiden kan følge med i, hvordan projektet skrider frem også i forhold til budgettet.

En forudsætning for et succesfuldt projekt er, at det er gennemsigtigt, mener hun. Alle skal forstå baggrunden for og formålet med projektet, så de kan prioritere opgaverne rigtigt.

Det handler om mennesker

Alice Thode Jensens overordnede syn på it-projekter er, at de dybest set alle handler om mennesker, der skal til at gøre noget andet. Det kræver empati og menneskelig indsigt, og det har hun bl.a. fået via sin humanistiske baggrund som sproguddannet på CBS og senere som kandidat på en af de blødere linjer på IT-Universitetet, nemlig i Digital Design and Communication; samt fra hendes mange rygsækrejser og som tidligere tjener på restaurant Spiseloppen på Christiania.

Seneste job

Structural EngineerSiemens Gamesa Renewable Energy
Anerkendt statikerArkitema Architects K/S
Materials Engineer (Casting Specialist)Siemens Gamesa Renewable Energy